• Mees Clausing in actie op het onderdeel slalom.
• Mees Clausing in actie op het onderdeel slalom. Foto: Remco van den Berg

Clausing: 3x keer goud op NJK alpineskiën

hagestein • De 13-jarige Mees Clausing uit Hagestein heeft op het Nederlandse jeugdkampioenschap Alpineskiën in Sankt Johann - Alpendorf maar liefst drie keer het hoogste podium weten te betreden in zijn categorie onder de 14 jaar (U14).

Terwijl de meeste kinderen in Nederland lekker genoten van hun welverdiende vakantie, was Mees samen met Ski Racing Development team (voorheen genaamd Ski Racing Discovery) alweer volop in voorbereiding in Oostenrijk om zijn titel op de reuzenslalom te verdedigen.

Trainingen

Mees: "De trainingen gingen al lekker en ook tijdens internationale wedstrijden in Slowakije (Interkritérium Vrátna) en Tsjechië (Skiinterkriterium, Ricky) in januari behaalde ik het podium. In Vratna werd ik tweede op de reuzenslalom en in Ricky derde op de slalom en tweede op reuzenslalom. Ook op Pokal Loka een A-wedstrijd in Slovenië liet ik een aantal goede bochten zien. Dat geeft zeker zelfvertrouwen."

Mees was wel verbaasd dat hij naast de reuzenslalom ook een zo'n goede slalom skiede. Tijdens de eerste run zette hij zelfs de eerste tijd neer bij de scholieren 2. En in de tweede run greep hij met een derde tijd net naast het goud in zijn eigen categorie, maar pakte wel een tweede plek onder de 16 jaar. Mees: "Door mijn beide overwinningen op de reuzenslalom en op de slalom, won ik dit jaar ook voor het eerst het combiklassement in mijn leeftijdsgroep."

Internationale wedstrijd

Daarbij heeft Mees zich op basis deze goede resultaten tijdens dit NJK ook weer weten te kwalificeren voor een tweede Internationale A wedstrijd. De 36ste editie van 'Pinocchio sugli Sci 2018' in Abtone Italië vindt plaats op 23 en 24 maart.

Clausing had zich tijdens de kerstdagen al gekwalificeerd voor een Internationale A-wedstrijd, Alpe Cimbra FIS CUP. Samen met 8 andere Nederlandse gekwalificeerde ski-racers, trainde hij in Oostenrijk als voorbereiding op de wedstrijden in Folgaria in de regio Tente in Italië.

Mees: "Dit is echt een serieuze wedstrijd. Het niveau van de deelnemers ligt nog net weer iets hoger als in Pokal Loka waar ik top 10 skiede (negende plaats slalom en achtste plaats reuzenslalom). Waar ik in dit veld eindig? Ik zie het wel, het belangrijkste is dat ik mij verder blijf ontwikkelen."


Mees Clausing maakt sinds 2012 deel uit van het skiteam Ski Racing Development (SRD), een door de skibond gecertificeerd talententeam. Mees heeft zijn NOC*NSF Belofte status en zit op het Oosterlicht College Vianen, die samenwerkt met het Olympisch Netwerk Midden Nederland.