Weinig denktijd bij snelschaken

vianen • Snelschaken is een aparte discipline van het schaken. In een periode van slechts 10 minuten denktijd per persoon moet een volledige partij worden gespeeld. Schaakvereniging Lekstroom houdt elk seizoen vier van die avonden, met voor iedereen zeven partijen. De beste drie resultaten zijn bepalend voor de eindstand. Er zijn avontuurlijke schakers die meteen op de vijandelijke koning afstevenen en gaan offeren, maar ook solide strategen die loeren op een foutje van de ander. Ron de Haas is zo'n gedegen speler die met deze spelsoort goed tot zijn recht komt. Hij zet zijn stelling stevig op, doet geen rare dingen en is praktisch niet te verslaan. Hoewel hij nog geen schaakavond heeft gewonnen staat hij na drie sessies toch op de eerste plaats. Steven Bastiaans, Charlotte Moons en Henny van Dijk zijn daar wél in geslaagd, maar op de andere avonden waren ze óf afwezig óf ze behaalden geen hoge score. De Haas maakt grootste kans op de titel, maar Van Dijk, Arie Post, Ben Schuddeboom, Karel den Boer en Rick Vlietstra zijn ook nog in de race.


De Rooie Reigers is winnen verleerd

vianen – Het libreteam van De Rooie Reiger redde het niet in het thuisduel tegen Nieuwegein: 3-4. Omdat de gasten met zijn tweeën waren gekomen moest Ton van den Heuvel twee keer aan de bak. Dankzij zes series tussen 10 en 16 caramboles had hij Joop Florie (73) na negen beurten al bijna liggen: 25-86. De Vianer zag zijn achterstand alleen maar toenemen en in 21 beurten moest hij de winst aan zijn tegenstander laten (60-131): 0-2. Jhon Burggraaf (150) begon met een serie van 30 caramboles en hield Peter Faber lange tijd achter zich. De Nieuwegeiner had het beste tot het laatst bewaard, en met reeksen van 36 en 35 caramboles zorgde hij precies op tijd voor de ommekeer (126-146 in 29 beurten): 0-4. Cok Florie en Ton van den Heuvel (139) maakten niet al te veel haast en hielden elkaar zeventien beurten in evenwicht: 80-80. De Vianer sloeg toe met series van 19 en 24 caramboles, en Van den Heuvel had daar geen passend antwoord op (131-84 in 22 beurten): 3-4 (bonuspunt voor de thuisclub).


Het Fust stevig op tweede plaats

lopik • Het Groene Hart 5 heeft het driebandenteam van Het Fust de voet niet dwars kunnen zetten. Robbert Geuze speelde geruime tijd een moyenne van 0,5, en dat was veel meer dan Frans Stigter (24) kon zeggen. Geuze slaagde erin het verschil rond 6 caramboles te houden, en met een slotserie van 3 caramboles hengelde hij de winst in 53 beurten binnen: (15-22) 0-2. Niek Schermer (19) trof in Teun Endeveld een speler die op dreef was, en een voorsprong van 10-3 nam. De Vianer kreeg de geest pas in de slotfase. Daarin stootte hij in negen beurten 7 caramboles, maar zijn eindspurt kwam te laat om Endeveld van de zege af te houden (16-12 in 49 beurten): 2-2.

Ook Bert Vroege had tijd nodig om in zijn ritme te komen. Dat gold ook voor Jan Schep (15), die zijn eerste carambole pas in de 23ste beurt maakte (1-3). Waar de Vianer beter ging spelen liet Schep de ene na de andere poedel voor zich noteren, en uiteindelijk leed hij een zware nederlaag (4-14 in 45 beurten): 2-5. Het bonuspunt was voor Het Fust.