'Onderzoek plek Wilhelminasluis'

vianen • De historische vereniging 'Het Land van Brederode' heeft het college verzocht om onderzoek te doen op de plek waar oorspronkelijk de Wilhelminasluis heeft gelegen. De oorspronkelijke waaierdeuren –een ontwerp van ir. Jan Blanken- zijn op enig moment vervangen door puntdeuren. De historische vereniging wil graag weten hoe de waaierdeuren in de sluis bouwkundig waren opgenomen en op welke wijze deze deuren zijn vervangen door gewone puntdeuren. "Mogelijk dat het antwoord op deze vraag onder het zand bedolven ligt." Maar er is haast geboden. "Begin 2019 wordt gestart met de bouwactiviteiten op de plek waar (mogelijk) de restanten van de oude Wilhelminasluis ligt", aldus de vereniging in de brief aan de gemeente. Het risico bestaat dat tijdens het bouwen de restanten van de oude Wilhelminasluis voorgoed zullen verdwijnen. "Het is de enige en laatste kans om de restanten van de Wilhelminakade in kaart te brengen en vast te leggen." Het jaar 2018/2019 is volgens de Historische Vereniging voor het archeologisch onderzoek perfect geschikt omdat het past in het door de Gemeente Vianen uitgeroepen Waterjaar waarin allerlei activiteitenplaats gaan vinden.


Thema-avond over eenzaamheid

vianen • Op woensdag 28 maart wordt in het gemeentehuis van Vianen een themabijeenkomst gehouden over eenzaamheid. Eenzaamheid is een groot individueel en maatschappelijk probleem. Eenzaamheid is van alle leeftijden en komt in alle lagen van de samenleving voor. Ook in onze gemeente is er eenzaamheid: vooral onder ouderen.

Bij de aanpak van dit probleem kan iedereen een steentje bijdragen: vrijwilligers, buurtbewoners, winkeliers etc. Aan de orde komen vragen als: 'Wat is eenzaamheid?'. 'hoe kan ik het herkennen en wat kan ik doen zijn?' Aan de hand van praktijksituaties worden mogelijkheden bekeken om eenzame inwoners tegemoet te komen. De themabijeenkomst begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur). De avond wordt begeleid door mevrouw Petra van der Horst. Er zijn geen kosten verbonden aan de bijeenkomst. Opgave vooraf is gewenst door een mail te sturen naar b.van.der.pauw@vijfheerenlanden.nl.


Wethouder opent Buurtwerkplaats

vianen • Wethouder Marcel Verweij opent zaterdag 17 maart om 14:00 uur de Buurtwerkplaats bij wijkcentrum Monnikenhof aan de Langeweg 6b in Vianen. Om 15:00 uur start in de werkplaats een workshop voor kinderen vanaf 10 jaar.