Schaaktoppers geven weinig punten prijs

vianen • Iedereen die instroomt bij schaakvereniging Lekstroom begint de interne competitie met een score van 100 procent. Zodoende wordt elke nieuweling meteen hoog ingedeeld en moet hij het al gauw opnemen tegen koplopers als Aart Baas en Colijn Wakkee. Op die manier merkte Cees van Schaik, na het potje tegen Baas, hoe groot het krachtsverschil nog is. Charlotte Moons, nog niet veel in actie geweest, won eerder al van Wakkee, en speelde afgelopen week gelijk tegen Baas.

Outsider Ben Schuddeboom, opgeklommen tot de top vijf, kreeg te maken met koploper Wakkee, die normaal voor een gedegen aanpak kiest. Beide schakers zochten hun heil deze keer in de aanval. Wakkee zag kansen voor een mataanval, en ging zelfs zo ver dat hij daar een stuk voor offerde. Schuddeboom stond echter ook verdedigend zijn mannetje en wikkelde de partij af naar remise.

Wakkee bleef daardoor lijstaanvoerder, maar het verschil met Baas is miniem. Met nog een paar maanden voor de boeg zal het kampioenschap waarschijnlijk tussen deze twee gaan. Feike Rietsma, Ruth Woning –die maar blijft winnen- en Schuddeboom blijven hen in het spoor.


Romée den Hartog pakt titel op NK junioren

almere/vianen • De 18 jarige judoka Romée den Hartog is zaterdag in het Topsportcentrum in Almere Nederlands juniorekampioen geworden in de gewichtsklasse tot -63 kg. Na de eerste ronde vrijgeloot te zijn won ze haar tweede partij van Lisa de Lacombé met een ippon. De derde partij ging moeizamer, maar in de golden score won den Hartog van Noa Hooi. De halve finale was zij te sterk voor Diane Stolk, ook die werd met ippon verslagen.

In de finale trof ze de bekende concurrente Tess van Dooren. Den Hartog ging meteen voluit en domineerde vanaf het begin. Al snel scoorde ze een wazari en de tweede wazari volgde na één minuut. De buit was binnen.


Dordtse Biesbosch Halve Marathon

dordrecht • De Dordtse Biesbosch Halve Marathon beleeft zaterdag 10 maart zijn 42e editie en is de tweede wedstrijd in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit.

Veertig jaar lang werd de winterse halve marathon over het prachtige parcours langs het Wantij en door de Dordtse Biesbosch gelopen onder de naam Halve van Hercules. Dit wordt de tweede aflevering met de nieuwe titel en onder de vleugels van de fusieclub Fortius.

De halve marathon gaat om 11:45 uur van start, op de dijk boven de atletiekbaan van Fortius aan het Halmaheiraplein in Dordrecht. Daaromheen zijn er prestatielopen over 5 en 10 kilometer (start om 12:00 uur) en de RIWAL-jeugdlopen over afstanden van 400 tot 1200 meter. De jeugd start vanaf 10:00 uur.

De starttijden per afstand zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit en www.fortiusdrechtsteden.nl. Op de wedstrijddag zelf kunnen lopers zich aanmelden in de Fortius-kantine.