Stichting BOM krijgt kleine kwekerij

vianen • Stichting Bewonersorganisatie Monnikenhof gaat op het terrein aan de Langeweg 6b in Vianen een kleine kwekerij opzetten. Het braakliggende terrein zal vanaf komend weekend (het weekend van NL Doet) onder handen worden genomen.

De verwachting is dat de kleine kwekerij eind april operationeel zal zijn. Het is de bedoeling dat er op het terrein van ongeveer 150 vierkante meter een kas verrijst waar zaai- en stekgoed wordt opgekweekt, die uit kunnen planten op de succesvolle Snoeptuin van de BOM. "We gaan zelf struiken kleinfruit stekken en opkweken", zegt Henk Knol, één van de initiatiefnemers.

Vergeten groenten

"Bij het zaaigoed gaat het vooral om zogenaamde vergeten groenten. Zoals bijvoorbeeld raapjes, raapstelen, postelein, rammenas, schorsenaren, aardpeer, palmkool, diverse rassen boerenkool, pastinaak en koolraap." Ook worden in de kas meer gangbare planten opgekweekt, zoals courgettes, pompoenen en meloenen. "Het zijn dus met name planten die pas vanaf half mei in de volle grond kunnen." Verder zullen er kruiden worden gekweekt, zoals tijm, lavas, koriander, bieslook, lavendel, hysop, oregano en venkel.

Bij de bouw van de kas zal zoveel mogelijk gerecycled materiaal worden gebruikt, zoals gebruikte bouwmaterialen.

Snoeptuin

De gekweekte groenten en kruiden zullen worden gebruikt voor de Snoeptuin, een mooie, veilige ruimte voor kinderen om te spelen. De tuin heeft ook een educatief karakter. Bijvoorbeeld om kinderen te laten zien hoe fruit geteeld wordt, hoe een boom gesnoeid moet worden en wat er verder allemaal bij komt kijken. Ook wordt duidelijk gemaakt hoe flora en fauna in elkaar zitten. De tuin wordt nu al volop gebruikt door leerlingen van Jenaplanschool De Wiekslag.