Gemeente past bestemmingsplan Bloemendaal aan

Natuur beter in beeld bij zorglandgoed

vianen • Maar enkele reacties (zienswijzen) op het bestemmingsplan zijn voor de gemeente wel aanleiding geweest om deze natuurwaarden in het plan nog eens extra te benadrukken en toe te lichten.

Zorglandgoed Bloemendaal wordt een plek waar ruimte is voor levensbestendig wonen voor jongeren met een verstandelijke beperking én veel groen dat bereikbaar is voor alle direct omwonenden. Het gaat om een samenwerking tussen grondeigenaar LEKSTEDEwonen en stichting Iris.

Volgens de gemeente is de beoogde inrichting van het gebied afgestemd op de (historische) verkaveling. De hagen aan de randen van de boomgaard benadrukken de verkaveling en versterken de zichtlijnen in het veld. Om de historische verkaveling te benadrukken wordt er een nieuwe watergang aangelegd. "Het gebied rondom de kern van het zorglandgoed zal tevens een agrarisch gebruik kennen, in de vorm van akkerbouw en graslanden. Langs de randen van dit agrarische gebruik wordt natuur ontwikkeld bestaande uit ruigtezones, singels, kwelopvang in sloten en het bestaande wilgenbosje. De watergang en oever bieden kansen voor flora en fauna door het aanbrengen van verbreding en verdieping van watergangen, aanleg natuurvriendelijkere oevers, vooroevers, ruigte-zones aan oevers, vasthouden kwelwater."

De gemeente beseft echter dat de natuurwaarden nadrukkelijker moeten worden benoemd in het bestemmingsplan. Daarom zullen de gronden met de bestemming 'agrarisch' worden gewijzigd in de bestemming 'agrarisch met waarden Natuur en Landschap'. "Hiermee wordt ook nog eens benadrukt dat de toekomstige inrichting en beheer van het gebied wel degelijk wordt afgestemd op zowel de landschaps- en natuurwaarden."

Agrarische karakter

Een andere bezwaarmaker stelt dat de provincies Zuid-Holland en Utrecht en ook de gemeente Vianen (in het verleden) duidelijk hebben gemaakt dat het betreffende gebied agrarisch was en ook zal blijven en dat bebouwing niet is toegestaan.

Volgens de gemeente is bij het maken van de plannen sprake geweest van een 'zorgvuldige afweging'. "Een dergelijk concept met bijbehorend landgoedomgeving, inclusief de aanverwante recreatieve, landschap- en natuurontwikkeling in een gebied van circa 17,3 hectare groot, kan niet binnen de rode contour (bestaand stedelijk gebied) worden vormgegeven." De gemeente benadrukt dat men bij de locatiekeuze en de inrichting niet over één nacht ijs is gegaan. Reeds vier jaar geleden is er een onderzoek uitgevoerd naar de meest geschikte locatie of locaties voor de realisatie van de bebouwing van een het zorglandgoed. Daarbij is rekening gehouden met de uitgangspunten uit de structuurvisie, de landschapsvisie en de toekomstvisie.

Overigens benadrukt de gemeente benadrukt verder dat het geenszins de bedoeling is om de intensieve agrarische activiteiten tot ontwikkeling te brengen.