• Simon van Zante en Floris Kool willen zaterdag scoren.
• Simon van Zante en Floris Kool willen zaterdag scoren. Foto: Peter Verbeek

Vertrouwen bij SC Everstein én HSSC '61

everdingen • Het voetbalseizoen is al dik over de helft, maar dé derby tussen SC Everstein en HSSC '61 wordt komende zaterdag pas voor het eerst gespeeld. Topschutters Simon van Zante (SC Everstein) en Floris Kool (HSSC '61) hebben er alle vertrouwen in dat hun elftal gaat winnen.

De 'Derby der Lage Landen' is twee seizoenen geleden, na de promotie van de Heicoppers naar de derde klasse, in ere hersteld. De balans is licht in het voordeel van de roodwitten: twee keer winst, één keer gelijk en één keer verloren, met het magere doelsaldo van 4-2.

Speciaal

"Ik heb nog niet gescoord tegen HSSC '61", vertelt Simon van Zante (24). "Dat moet nu dan maar gebeuren. De duels tegen HSSC '61 trekken altijd veel publiek, en ook dat maakt ze speciaal. Maar uiteindelijk gaat het toch om de drie punten. Op het veld heb ik weinig te maken met Floris. Hij is fysiek sterk en is koppend beter omdat hij meer lengte heeft. Hij scoort gemakkelijk en blijkt steeds weer een belangrijke pion in het aanvalsspel van HSSC '61.

Beide elftallen hebben een aardige reeks neergezet en staan gelijk in punten. SC Everstein voetbalt directer en is dreigender geworden. Bij vlagen wordt er goed gecombineerd en ons rendement omhoog gegaan." Met twaalf treffers en acht assists was Van Zante betrokken bij 20 van de 29 treffers die SC Everstein tot dusverre maakte. Dat geeft aan dat hij meer een teamspeler is dan iemand die voor eigen succes gaat. "Het wordt zaterdag een leuke pot die wij met 3-2 gaan winnen."

Uit de running

In scorend opzicht doet HSSC '61 het met 29 doelpunten even goed als SC Everstein. Wegens aanhoudende lies-, heup- en rugklachten was Floris Kool (25) vorig seizoen een tijdje uit de running. "Ik scoorde toen slechts zes keer en nu staat de teller op tien. Als diepe spits ben ik vaak een kaatsend aanspeelpunt die deels afhankelijk is van voorzetten van de vleugels. Maar ik ben redelijk snel, beschik over een aardige individuele actie en heb duelkracht. Eigenlijk ben ik een allround meevoetballende spits."

Simon van Zante

Over Simon van Zante heeft hij een duidelijke mening. "Er zijn fases in een wedstrijd dat je hem amper ziet, maar hij is een levensgevaarlijke, balvaste en technisch vaardige aanvaller. Elke verdediging heeft zijn handen vol aan hem en je moet hem vooral niet te veel ruimte geven. De derby maakt bij mij geen extra energie los, want ik ga er altijd voor 100 procent in. Het zijn wel de leukste duels van het seizoen. Ik verwacht dat we met 1-3 winnen zodat de onderlinge balans weer in evenwicht is."


Peter Verbeek