• Artistiek leider Anne-Marie Grosfeld en vice-voorzitter Erik Schut.
• Artistiek leider Anne-Marie Grosfeld en vice-voorzitter Erik Schut. Foto: Nico van Ganzewinkel

Nog veel vrijwilligers nodig editie van 2018

Toneelroute in teken Waterjaar Vianen

vianen • Na het enorme succes van 2016 zijn inmiddels de voorbereidingen voor de vierde editie van de Toneelroute Vianen gestart. Afgelopen vrijdagavond was de kick-off in het Stedelijk Museum. Ook dit jaar mag het publiek artistieke hoogstandjes verwachten van Viaanse amateurtoneelspelers. "Tussen de Lek en de theetuin bij de stadsmuur worden die middag ongeveer 25 voorstellingen gespeeld, waarvan zo'n tien in de buitenlucht en de rest in de panden aan de Voorstraat en de Kortendijk", zegt artistiek leider Anne-Marie Grosfeld.

Water

Vrijwel alle voorstellingen van Toneelroute Vianen hebben dit jaar iets van doen met de diverse aspecten van het water en het Waterjaar. Zo is er een voorstelling waarin het wijwater centraal staat in de vroegere katholieke Schuilkerk, tegenwoordig onderdeel van het Stedelijk Museum. Verder zijn er scènes over kibbelende zalmvissers die er uiteindelijk voor zorgen dat er geen vis meer te vinden is in de Lek. En wat te denken van de komische voorstelling met een wasvrouw in de hoofdrol die een dronkenlap van een echtgenoot op z'n nummer zet. Leden van de herensociëteit doen toepasselijk iets met het thema 'Water bij de borrel'.

Ook dit jaar zullen troubadours zorgen voor sfeervolle klanken bij de cafés. Net als in 2016 kan de Toneelroute kan weer rekenen op bijdragen van Arda Cassée, theatergroep Splinter uit Houten en theaterkoor 'Tot en met'. Schrijver John Toxopeus levert bovendien enkele prachtige waterverhalen.

Cantate

De aftrap op zondag 9 september wordt gegeven in de Grote Kerk, met delen uit de humoristische cantate 'De Schipbreuk' van Johan Wagenaar die gezongen door het Kamerkoor Vianen. En vervolgens de proloog en de openingsscène uit 'Storm aan de Lek', een bewerking van Shakespeare's De Storm ('De Tempest'). Overige scènes van dit klassieke stuk worden die middag gespeeld in vijf binnentuinen achter enkele panden in de Voorstraat.

Anne-Marie Grosfeld, in het dagelijks leven docent drama in Nieuwegein, is blij dat ze dit jaar opnieuw haar steentje kan bijdragen aan de Toneelroute. "Ik vind het belangrijk om iets te doen voor de gemeenschap. En het motiveert enorm om te zien dat er zoveel talent en bevlogenheid is in Vianen. Ik ga me overigens niet meer intensief bemoeien met alle individuele voorstellingen. Dat laat ik over aan andere regisseurs. Ik beoordeel uiteindelijk wel hoe het er speltechnisch uitziet."

Erik Schut is vice-voorzitter van de Toneelroute. Eén van de belangrijkste taken is het binnenhalen van sponsorgelden. "Ik heb in 2016 meegelopen met de rouwstoet voor Walraven van Brederode. Daar heb ik nog steeds een heel goed gevoel over. Hoe we met honderd andere Vianezen voetje voor voetje via de Lekpoort de Voorstraat opliepen en dan de reacties van het publiek. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van, als ik eraan terugdenk. Heel mooi was ook het moment dat alle spelers en andere vrijwilligers na de Toneelroute bijeen kwamen in de burgerzaal van het stadhuis. Iedereen was moe na vier uur spelen, maar ook zo enthousiast en zo trots dat het allemaal gelukt was."

Schut merkt dat de Toneelroute mensen in Vianen verbindt. "Wildvreemden worden aan elkaar gekoppeld, je maakt gebruik van elkaars capaciteiten. Mensen raken geïnspireerd als ze zien dat ook hun buurman meespeelt."

De organisatie van Toneelroute Vianen is nog wel op zoek naar acteurs en actrices. In totaal zullen er circa honderd in actie komen. Maar ook decorbouwers, naaisters, op- en afbouwers, suppoosten, ehbo-ers, verkeersregelaars en cateraars voor de deelnemers kunnen zich melden. Aanmelden kan via info@toneelroute.nl. Meer informatie is te vinden op de website.


q www.toneelroute.nl

Dick Aanen