Half miljoen extra geld voor centrum Vianen

vianen • De investering voor de aanleg van een rondweg in de Buitenstad is geschrapt. Het vrijkomende geld van 500.000 euro wordt ingezet voor het opknappen van de loop- en fietsroutes van de Langendijk, extra parkeervoorzieningen in het centrum en een openbare toiletvoorziening in het centrumgebied van Vianen.

De Langendijk is een belangrijke aanlooproute voor de Voorstraat en verkeert niet in goede conditie. Voor de reconstructie is een bedrag van 250.000 euro beschikbaar. Eerder was in de begroting al een bedrag gereserveerd voor verbetering van de riolering. Als er geld overblijft, dan zal dit worden aangewend voor het zuidelijke stukje van de Voorstraat tussen de kerk en de Lijnbaan, Julianastraat (fietsstroken) en oversteekmogelijkheden van en naar het Sluiseiland dat herontwikkeld wordt.

Ook kan een bedrag van 200.000 euro worden aangewend voor de aanleg van 55 extra parkeerplekken. Het geld zal voorlopig niet worden uitgegeven. Eerst wordt nog onderzocht wat de verkeerseffecten zijn van de ontwikkeling op Sluiseiland (realisatie begin 2020).

Toiletvoorziening

Ten slotte is een bedrag van 50.000 euro beschikbaar voor de aanleg van een openbare toiletvoorziening. "Gebruikers moeten de voorziening weten te vinden zonder ver te hoeven lopen en deze moet toegankelijk zijn voor alle gebruikers, ook voor rolstoelgebruikers", aldus het college. De meest logische locatie is de Voorstraat, omdat hier de meeste bezoekers naar toe komen. Uitgangspunt is dat de voorziening past binnen het historische beeld van het centrum, veilig is en zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor omwonenden.

De voorzieningen sluiten aan bij de Toekomstvisie van Vianen en de doelstellingen in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan.

Bij deze individuele projecten zullen belangstellenden nauw worden betrokken. De gemeente denkt vooral aan het overlegorgaan dat ook meepraat over de herinrichting van de Voorstraat: de afvaardigingen van de Poorters, OVV en BIZ.