• Het boek 'Verstoten' is onder meer te koop bij de Viaanse Bruna.
• Het boek 'Verstoten' is onder meer te koop bij de Viaanse Bruna. Foto: Astrid Pel

'Verstoten: een psychologisch roman over een vechtscheiding

'Voor mijn lieve dochters'

vianen • Martijn van Boetselaar, de in Vianen werkende vader van twee dochters, schreef in twee jaar zijn debuutroman 'Verstoten' Een boek dat een maatschappelijk probleem aan de orde stelt: ouderverstoting. Martins verhaal staat niet op zichzelf. Jaarlijks zijn er alleen al in Nederland zevenduizend ouders bij wie de romantische Valentijn is uitgemond in een vechtscheiding. Ruim vijfduizend ouders zijn het jaarlijks oneens over gezag, omgang of verblijfplaats kinderen, zo blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. De psychologische roman, waar een verfilming van aan zit te komen met bekende acteurs, begint als volgt:

"Woorden, zinnen, mijn verhaal. Voor vaders en moeders, die houden van hun kind. Voor hulpverleners, die willen begrijpen. Voor familie en vrienden, die het wilden horen. Voor mijn partner, die mij altijd steunt. Maar vooral voor mijn lieve dochters."


Pseudoniem

Martin Boetselaar is het pseudoniem van een op het oog goed in zijn vel zittende vijftiger. Geroemd door collega's en altijd in voor een gezellig praatje. Achter deze buitenkant schuilt een man die tot in het diepst van zijn ziel is gekrenkt door zijn ex- vrouw en (vooral) haar nieuwe partner. Hij gebruikt een pseudoniem om niet herkend te worden vanwege de gevoelige materie en vooral ook om de personen om wie het gaat, voornamelijk zijn dochters, niet te beschadigen. De auteur: "Martin vertelt zijn eigen verhaal maar niet alles klopt met de werkelijkheid. Je kunt er niet de waarheid aan ontlenen. Het is fictie en autobiografisch. Het is zoals ik het heb beleefd en gevoeld."

Martin scheidde in 2007. Het co-ouderschap met zijn ex-vrouw over hun twee dochters ging volgens hem 'prima'. "We waren een voorbeeld voor anderen. 'Als je dan toch moet scheiden en er zijn kinderen in het spel, dan moet je het doen zoals jullie', was iets wat wij vaak hoorden", aldus de schrijver. Tot 2014. Het was het jaar waarin het voor Martin faliekant mis ging. Het jaar waarin zijn ex een nieuwe vriend kreeg en alles op zijn kop werd gezet. Martin had het eerst niet in de gaten. "De kinderen werden steeds meer geprogrammeerd en gemanipuleerd. Dat gaat heel geleidelijk. Tegen de tijd dat je door hebt wat er gaande is, kun je dat proces niet meer omkeren."

Het was zijn huisarts die hem de ogen opende en die Martin het advies gaf om een logboek bij te houden. Dit logboek fungeert is de basis voor deze roman. Martin schreef het boek om verschillende redenen. Het belangrijkste doel van 'Verstoten' is voor Martin om meer bekendheid te geven aan het beladen begrip 'ouderverstoting' maar dan beschreven op een bijna luchtige, begrijpelijke manier.

Crimineel

Martin doet er alles aan om het contact met zijn kinderen te herstellen, maar hij belandt in een verschrikkelijke nachtmerrie. Hij richt uiteindelijk zijn hoop op Jeugdzorg maar daar gaat het juist flink mis. Ook agenten behandelen hem als een halve crimineel en dat alleen op basis van wat de politie te horen heeft gekregen van zijn ex en haar nieuwe vriend. Het onrecht lijkt zege te vieren maar Martin geeft niet op en stelt alles in het werk om zijn blaam te zuiveren en zijn dochters terug te krijgen. Een ander doel van dit boek is dan ook om hulpverleners de problematiek van vechtscheidingen beter te laten begrijpen.

'Verstoten' is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder andere te koop bij de onderstaande website en in Vianen bij de Bruna en in Wijk bij Duurstede bij boekhandel Pettinga, Bruna en de Jumbo. Het boek kost 24,95 euro.


q mijnbestseller.nl/martinboetselaar

Astrid Pel