Baptisten kopen De Hoeksteen van PKN

vianen • Baptistengemeente De Rank Rivierenland koopt deze week kerkgebouw De Hoeksteen van de PKN. Hiermee vestigt de gemeente zich definitief in Vianen.

De Rank startte in 2013 met haar diensten in Vianen, waar destijds zo'n zestig volwassenen en kinderen op afkwamen. Nu zijn dat er meer dan honderd, waaronder ook veel jongeren. Met het aankopen van De Hoeksteen wil de baptistengemeenschap zich definitief wortelen in Vianen.

Wim van Galen, voorzitter van de baptistengemeente, kijkt heel dankbaar terug op het proces wat leidde tot de koop. "In maart 2017 werden we benaderd door de PKN. Omdat het aantal eigen activiteiten nog maar minimaal was, was het logisch dat de PKN het gebouw wilde verkopen." De baptistengemeente besloot erover na te denken en stemde uiteindelijk toe. "Door een gebouw in de wijk te kopen gaan we ook een commitment aan met deze wijk en met Vianen. Ons verlangen is dat dit gebouw een belangrijke functie mag hebben niet alleen voor ons maar ook voor de vele vrijwilligersorganisaties en bewoners uit de wijk." De Rank zegt voort te willen borduren op het werk dat PKN jarenlang in de Monnikenhof heeft gedaan. "We vinden het mooi dat de begrafenisondernemer Martin Hendericks vanuit dit gebouw begrafenissen organiseert. En dat Saltro beschikbaar is op deze plek voor de gezondheid van mensen uit de wijk. Mensen kunnen hier stemmen en bewonersorganisatie en verenigingen kunnen bijeenkomsten hierin houden."

Van Galen roemt ook de opstelling van de protestanten. "Ik vind het knap dat een kerk over zijn eigen schaduw heen durft en kan stappen. Het moet voor de leden van de PKN voor wie het gebouw veel heeft betekent, dubbel voelen om het nu te verkopen. We voelen ons verbonden in ons geloof in God en verlangen om zijn liefde uit te dragen, ook al zijn de vormen en uitingen soms wat anders."

In De Hoeksteen is zondag 4 februari een dankdienst, waarin de overdracht van het gebouw ook een plek krijgt. Burgemeester Wim Groeneweg is hierbij ook aanwezig, net als een delegatie van de PKN.