• Herman Brood op de Voorstraat in 1998.
• Herman Brood op de Voorstraat in 1998. Foto Hamerling

Gezocht: schilderijen Herman Brood

vianen • Stedelijk Museum Vianen zoekt tien verdwenen schilderijen van Herman Brood.

De doeken werden eind jaren '90 geschilderd door de bekende Nederlandse artiest en kunstenaar Herman Brood op de Voorstraat in Vianen. Brood bezocht de Vrijstad op zaterdag 29 augustus 1998, hij schilderde toen een tiental portretten van Vianezen. Voor 500 gulden konden inwoners van Vianen een door Herman Brood ter plekke geschilderd portret kopen. Er zijn volgens het Viaanse museum die dag tien van deze portretten gemaakt. Twintig jaren later is het onduidelijk waar die unieke portretten zijn gebleven. Het museum wil ze voor het eerst bij elkaar brengen voor de tentoonstelling over Herman Brood dit voorjaar.

Knuffeljunk

Het is juli dit jaar zeventien jaar geleden dat Brood met een sprong van het Hilton in Amsterdam een einde aan zijn leven maakte. Naast zijn muzikale carrière en imago als nationale knuffeljunk, was de Zwollenaar van oorsprong ook kunstenaar. Hij werkte op groot formaat, veelal met primaire kleuren. Ondanks dat kleurgebruik ogen zijn schilderijen vaak een beetje triest. Veel van zijn doeken dragen de ondertekening 'brood'.

Mensen die een Voorstraat-portret van Herman Brood in huis hebben hangen of weten waar één van de portretten die in 1998 werden gemaakt is gebleven, kunnen zich melden bij conservator Afiena van IJken via 06-53206620 of door te mailen naar: info@stedelijkmusemvianen.nl.


q www.stedelijkmuseumvianen.nl