• Wim Groeneweg was in zijn sas met de Viaanse postzegel.
• Wim Groeneweg was in zijn sas met de Viaanse postzegel. Foto: Peter Verbeek

PostNL presenteert Viaanse postzegel

vianen • Bij Bruna Vianen vond maandag de officiële uitreiking plaats van het postzegelvel 'Mooi Nederland', editie Vianen. Burgemeester Wim Groeneweg nam dit vel, met daarop vijf zegels van de Lekpoort, met veel genoegen in ontvangst. Het is de eerste keer dat een Viaans item voor een postzegel is gebruikt.

Via de serie 'Mooi Nederland' besteedt PostNL sinds 2005 aandacht aan lokale historie, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Het is een van de langstlopende series die ooit is uitgebracht. In de achterliggende jaren verschenen postzegels over onder andere streekdrachten, historische buitenplaatsen, vissersdorpen alsmede beek- en rivierdalen. Met Mooi Nederland brengt PostNL tot uitdrukking hoezeer het bedrijf is geworteld in de Nederlandse samenleving. De stadspoorten van oude steden waren een dankbaar onderwerp voor de voortgang van deze serie. Gelijktijdig met de Lekpoort zijn soortgelijke postzegelvellen ten doop gehouden in Bergen op Zoom (Gevangenpoort) en Hattem (Dijkpoort). Begin juni wordt de serie uitgebreid met drie nieuwe postzegelvellen. Twee over de stadspoorten van Culemborg en Zierikzee, en een verzamelvel met daarop alle vijf de stadspoorten.

PostNL heeft beeldend kunstenaar Jan Rothuizen benaderd om het ontwerp van de serie stadspoorten voor zijn rekening te nemen. Elk vel bestaat uit vijf dezelfde zegels met daarop het vooraanzicht van de Lekpoort, ingebed in een fictief getekende plattegrond die boordevol informatie in woord en beeld zit. De meest opmerkelijke tekst luidde: 'In de Voorstraat klinkt muziek uit straatspeakers voor het winkelpubliek dat er niet is!' De afbeelding op de zegels - een zwarte pentekening tegen een witte achtergrond - is door Rothuizen heel simpel gehouden. De kunstenaar bezocht de vijf steden met stadspoorten in de zomer van 2017.

Namens PostNL werd het eerste zegelvel aan burgemeester Groeneveld overhandigd door regiomanager Luc Meursen en overkoepelend manager Gert van den Top. De oplage bestaat uit 46.000 velletjes die hun weg naar de omstreeks 800.000 filatelisten en themaverzamelaars in ons land ongetwijfeld zullen vinden. Bij de uitreiking was ook Henk Veldman aanwezig, secretaris van postzegelvereniging De Posthoorn. Hij spaart al heel lang postzegels, in hoofdzaak van Nederland en Duitsland. "Uiteraard ken ik de serie Mooi Nederland, maar die van mij is verre van compleet. Bij gelegenheid van Vianen 750 hebben we in 2010 een persoonlijke zegel laten drukken. Mede door de kleine oplage van 750 velletjes was daar veel vraag naar. Ze zijn nu dan ook nergens meer te krijgen."

Het bijzondere postzegelvel, dat 4,15 euro kost, is uitsluitend verkrijgbaar in de gemeente Vianen en via onderstaande website. Verkooppunten zijn: Bruna Vianen, Formido, Ingrid Janssens Gemakswinkel en Winkel & Zo in Everdingen.


q www.postnl.nl/collectclub