• Ben Böing, initiatiefnemer van Drieluik TheWater.
• Ben Böing, initiatiefnemer van Drieluik TheWater. Foto: Nico van Ganzewinkel

Buitenstad centraal in Drieluik TheWater

vianen • De Buitenstad van Vianen is in de zomer het decor van professioneel locatietheater, met als bindend element het water.

Ben Böing is de initiatiefnemer van het Drieluik TheWater, onderdeel van Waterjaar Vianen. De plek is volgens Böing bijzonder. "De Buitenstad is een betekenisvol landschap, waar nu dagelijks Vianezen uitwaaieren of hun hond uitlaten en waar men samenkomt om gezellig pannenkoeken te eten bij de Ponthoeven. Voor sommigen is de Buitenstad misschien ook een stukje 'vergeten Vianen', waar je niet komt als je er niet hoeft te zijn."

Drieluik The Water

Drieluik TheWater vindt plaats in het weekend van 28 en 29 juli. Jonge professionele theatermakers spelen toegankelijke theatervoorstellingen. Böing: "Het publiek volgt een route die vanuit het centrum naar buiten leidt. De voorstellingen die ze onderweg tegenkomen maken het landschap (opnieuw) zichtbaar en de sterke verbinding met de Lek (opnieuw) voelbaar." Het Drieluik begint bij De Kleine Klok met de intieme-woord voorstelling 'Kabbelende Stortvloed' door Sjaan Flikweert. "Zoals een kind spettert, speelt Sjaan met ritmes en kabbelt met woorden."

De Bos Boys brengen met Zwerfzand dynamisch bewegingstheater op de stelplaats naast de Pont Napoleon, gespeeld door de veelbelovende mime-acteurs Jasper Koopmans en Jurriaan de Vos. Böing: "Ze nemen je mee naar het water, willen je iets laten zien. Door hun bewegingen en spel zie je het landschap anders, vallen je dingen op die je eerder nooit zag." Ten slotte verzorgt theatergroep Hetze bij pannenkoekenrestaurant De Ponthoeve 'Ragnarock', muziektheater vol humor en muziek.

Het Drieluik is overigens niet het enige buitenlucht-theater dat dit jaar plaatsvindt in het kader van het Waterjaar. Zo zijn inmiddels de repetities gestart voor een uitvoering van Shakespeare's toneelstuk De Storm door spelers van de Toneelroute. En eind dit jaar wordt in het centrum van Vianen een evacuatie uit het verleden levensecht nagespeeld in 'De Watervlucht'.

Thuis aan het Water

Ben Böing is overigens ook initiatiefnemer van een educatieve expositie over klimaat en verantwoord watergebruik. Daarnaast heeft hij via de nieuw opgerichte stichting Buiten de Stad het plan opgevat voor een tentoonstelling in de Ponthoeve, met als titel 'Thuis aan het water'. Voor deze tentoonstelling is hij op zoek naar foto's, prenten en schilderijen uit privéverzamelingen of gewoon van aan de muur bij mensen thuis. De afbeeldingen moeten een relatie hebben met het water. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Ben Böing: 06-51334938. Of mailen naar info@buitendestad.nl.


q www.buitendestad.nl