Schippersplaats afgesloten

vianen • De Schippersplaats aan de Buitenstad in Vianen is vanaf maandag 29 januari afgesloten. Die maandag begint de aannemer met het renoveren van de parkeerplaats. Alle auto's en eventuele aanhangers moeten dan weg zijn. Dat geldt ook voor andere materialen die mogelijk nog op het terrein aanwezig zijn. De bewoners van de Buitenstad zijn al geïnformeerd over de start van de werkzaamheden. De aannemer verwacht zo'n drie weken nodig te hebben voor de renovatie van de Schippersplaats. In die periode kan er niet geparkeerd worden. De planning van de werkzaamheden hangt wel nauw samen met de weersgesteldheid. Auto's of aanhangers die op maandag 29 januari nog op het terrein staan worden weggesleept. Meer informatie is te verkrijgen via 088-5997581.


Opbouw cultuurpodium

vianen • Aannemer Vaessen realiseert de komende tijd het cultuurpodium bij sportcentrum Helsdingen. Het nieuwe theater komt op de plek waar nu de hellingbaan is. Deze wordt afgegraven. Er komt een nieuwe ingang vanaf de voorzijde. Bezoekers lopen dan onder het theater door naar de trap of lift en komen vervolgens uit in de hal waar nu de receptie is. Tijdens de werkzaamheden komt er een tijdelijke ingang: de tweede deur van rechts bij het plein voor het sportcentrum. De receptie blijft gewoon op de huidige plek in de ontvangsthal boven, net als de toegang naar de horeca. De symbolische start van de sloop vond maandag plaats, maar vervolgens begint de afbraak die nodig is om het podium te realiseren pas echt. De fietsenstalling, schanskorven en andere elementen op de hellingbaan worden verwijderd. Vervolgens wordt de hellingbaan afgegraven en wordt een deel van het dak verwijderd. Daarna wordt het podium aan het huidige sportcentrum vast gebouwd. De bouwfase begint in februari met heiwerk en funderingswerkzaamheden. Vanaf april wordt de podiumzaal opgebouwd. Meer informatie is te verkrijgen via 0347-369369.


Steun voor Statiegeldalliantie

regio • Met uitzondering van de VVD steunden vorige week alle partijen van Vianen, Zederik en Leerdam een motie van de ChristenUnie om aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. "Zwerfafval is een hardnekkig probleem en dit vormt een bedreiging voor het milieu, dieren en mensen, niet alleen in Vianen, Zederik en Leerdam, maar landelijk en zelfs wereldwijd", stelde de ChristenUnie in de motie. "PET flessen en blikjes maken een substantieel deel uit van dit zwerfafval." Om dit probleem aan te pakken is in november een Statiegeldalliantie gestart, waarin organisaties uit Nederland en België de handen ineenslaan voor uitbreiding van statiegeld. ChristenUnie in de Vijfheerenlanden sprak in de motie de wens uit dat de colleges van Vianen, Zederik en Leerdam zich bij deze Statiegeldalliantie aansluiten. Tirtsa Kamstra, ChristenUnie-raadslid in Vianen diende deze motie, mede namens D66, in tijdens het Vijfheerenlanden Beraad: "Er hebben zich al 29 gemeenten bij dit initiatief aangesloten en dit worden er alleen maar meer. Samen kunnen we de handen ineen slaan en zwerfafval tegengaan." De oproep om steun voor de Statiegeldalliantie in de strijd tegen zwerfafval kon op brede instemming rekenen van de andere partijen, met uitzondering van de VVD.