• Yra tijdens de opnames met Abel.
• Yra tijdens de opnames met Abel. Foto: PR Taarten van Abel

Hagesteinse Yra in 'Taarten van Abel'

hagestein • Hagestein is een televisiester rijker en wel een heel speciale. Op zondagochtend 28 januari is Yra Pieterse (10) te zien in het populaire televisieprogramma 'Taarten van Abel'.

Yra lijdt aan een vorm van obesitas. Vanwege overgewicht zijn niet alle schoolactiviteiten even makkelijk voor haar maar de juffen en medeleerlingen staan altijd klaar om te helpen. Als dank hiervoor heeft ze voor hen een speciale taart gemaakt. Met de uitzending hoopt Yra ook uit te kunnen leggen wat er met haar aan de hand is.

In 'Taarten van Abel' van de VPRO reist de sympathieke meester-bakker Abel door stad en land met zijn tassen vol bakkerspullen, snoep en lekkernijen. Hij gaat op bezoek bij bijzondere 'bakkersassistenten' die al deeg knedend en marsepein snijdend openhartig aan Abel vertellen wat er in hun hoofd omgaat. Slechts één op de 25 brieven van kinderen aan Abel leidt tot opnames voor een uitzending. Yra is daar een van.


Dna-afwijking

Yra heeft overgewicht maar de reden hiervan is volstrekt onduidelijk. Ze houdt niet van patat, niet van allerlei snacks of van gebak. Ze is gek op groenten en fruit en doet elke week naast schoolgym ook aan karate en zwemmen. Moeder Corina: "Er wordt gedacht aan een dna-afwijking en een speciaal traject gaan we daarvoor in. Onze zoon is uitzonderlijk lang voor zijn leeftijd. Dat zou daar ook mee te maken kunnen hebben."

Nadat Yra op zondagochtend weer eens had gekeken naar Abel, besloot ze een brief te schrijven. Yra: "Ik schreef dat ik de kinderen in mijn klas graag wil vertellen dat ik het zo fijn vind dat ze mij altijd helpen. Voor mij is bijvoorbeeld gymen niet zo makkelijk. Als we rondjes moeten rennen, blijven ze altijd achter mij zodat ik niet als laatste aankom. Dat is erg lief.'' Met Abel heeft ze openhartig kunnen kletsen. "Het is een ontzettende praatjesmaker,'' zegt ze lachend over hem.

De 'gezonde taart met veel fruit' die Yra met Abel maakte, is op een bolderkar naar de Meester Vosschool gereden. Yra ziet de verbazing van iedereen nog voor zich toen ze de school binnenkwam. "De hele klas was geschokt. 'De televisie!', riep iemand. De juffen gaven me een knuffel en mijn vriendinnen renden ook meteen naar mij toe.''

Vader en moeder kijken ook erg uit naar zondag: Moeder Corina: "Wij hebben ook geen idee wat Yra allemaal heeft gezegd. Tijdens de opnames hier in huis moest ik naar boven.'' Yra is opgelucht dat ze haar verhaal heeft kunnen doen al kijkt ze ook met spanning uit naar zondag: "De brief schreef ik al meer dan een jaar geleden en de opnames waren afgelopen september. Dat wachten duurt best lang. Ik ben blij dat het eindelijk zo ver is.''

Taarten van Abel met daarin Yra Pieterse uit Hagestein is te zien op zondag 28 januari om 10:20 uur op NPO ZAPP bij de VPRO.


Astrid Pel