Van Jan Blankenmonument tot nagespeelde watervlucht

Veel ideeën voor Viaans Waterjaar

vianen • Het waterjaar start officieel in het weekend van 7 en 8 juli. Daarna staan tot aan de zomer van 2019 veel activiteiten gepland.

Er zijn vier thema's: Water en Kunst (7 juli tot en met 7 september), Water en Natuur (8 september tot en met 14 december), Water en Historie (15 december tot en met 1 maart 2019) en Water en Sport (2 maart tot en met 2 juni 2019). Elke periode trapt af met een 'Vianen bruist'-weekend, telkens met één groot waterjaar-evenement en meerdere kleinere activiteiten. De aftrap in het openingsweekend op 7 en 8 juli wordt in elk geval verzorgd door een 'Bobo'. Wie dat is, is nog niet bekend.

Voor de zomerperiode staan al diverse activiteiten gepland, zoals het Open Water Zwemmen in het weekend van 7 en 8 juli, een concert verzorgd door muziekvereniging Excelsior, een fototentoonstelling 'Vianezen en het water' en een waterwandeling. Op 17 juli is de onthulling van het Jan Blankenmonument. Tevens maken de leerlingen van Jenaplanschool De Wiekslag een film over het werk van de 19e eeuwse ingenieur. Stichting Buiten de Stad verzorgt het drieluik 'The Water'.

Het tweede bruisende weekend wordt gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 september. Op die dag vallen drie bekende Viaanse activiteiten samen: Reigerpop, Proef Vianen en Taptoe. Op zondag 9 september voeren vrijwilligers van de Toneelroute en het Kamerkoor Vianen in de buitenlucht een bewerking op van Shakespeare's toneelstuk De Storm. In de herfst staat verder nog een expositie gepland met als thema 'Klimaat vroeger en nu'. Er wordt verder nog gezocht naar leuke ideeën voor een te organiseren waternatuurdag.

Watervlucht

Een spannend hoogtepunt van het Waterjaar wordt het theaterspektakel 'Watervlucht' op zondag 16 december, bedacht en opgevoerd door vrijwilligers van de nieuwe stichting Licht op Vianen. Uit alle hoeken en gaten moeten Vianezen vluchten voor het wassende water. Het toevluchtsoord is de Grote Kerk. Na dit weekend zijn er drie maanden lang kunstwerken van Bertus Ververs te zien in de Grote kerk. Op 3 februari verzorgt muziekvereniging Excelsior een Play In(n).

De lente van 2019 staat in het teken van Water en Sport. Er zijn ideeën over een waterspektakel en een beachevenement. Kirsten Robben verzorgt locatietheater in het Lekdorp Everdingen en ook wordt in deze periode een ode gebracht aan het water door een groot symfonieorkest. Tussen 30 mei en 1 juni worden weer de tweejaarlijkse Sleepbootdagen gehouden.

Ook wordt door Femke Broeren en Karin Sluyzer nagedacht over andere activiteiten. Zoals een wisselende tentoonstelling langs de Lekdijk tussen Vianen en Fort Everdingen en promotie-activiteiten in het nieuw te ontwikkelen Glazen Huis op Sluiseiland. Verder zal waarschijnlijk aangehaakt worden op het evenement Likkebaarden langs de Linie, georganiseerd door Cultuur aan de Slinger uit Houten op 30 mei 2018 waarin Fort Honswijk en Fort Everdingen wordt aangedaan.


Dick Aanen