• Voor Ricardo de Keijzer kan de winterstop niet snel genoeg voorbij zijn.
• Voor Ricardo de Keijzer kan de winterstop niet snel genoeg voorbij zijn. Foto: Peter Verbeek

Veel sneller hersteld van schouderoperatie dan was verwacht

Ricardo de Keijzer is er klaar voor

everdingen • Vorig seizoen kwam Ricardo de Keijzer bij SC Everstein binnen als een vreemde eend in de bijt. De 22-jarige keeper was via de nacompetitie met Elinkwijk gepromoveerd naar de eerste klasse, en de keuze voor een derde klasser lag niet direct voor de hand. Hoewel SC Everstein zijn eindstation niet zal zijn heeft hij het er erg naar zijn zin.

"Elinkwijk zit in mijn bloed", vertelde Ricardo de Keijzer, aan de vooravond van de laatste competitiewedstrijd van dit jaar, uit tegen Desto. "Ik heb er gespeeld van de F-jes tot het eerste elftal, eerst van zoals de zaterdagselectie. Toen Elinkwijk stopte met de zaterdagtak ben ik naar de zondagafdeling gegaan. Door mijn werk bij de marechaussee kon ik niet altijd trainen, en daardoor heb ik vaak op de bank gezeten. Maar ik heb wel gekeept in de promotiewedstrijden die de club naar de eerste klasse hebben gebracht, en dat is toch wel het hoogtepunt uit mijn carrière."

Zaalvoetbaltoernooi

De Keijzer voetbalde echter liever op zaterdag dan op zondag. Via Roderick van Duinen, die hij kende van een zaalvoetbaltoernooi, kwam hij terecht bij SC Everstein. Van een stads- naar een dorpsclub, dat moet een groot verschil zijn geweest. "De beleving is hier veel intenser, terwijl je hier na een wedstrijd contact hebt met mensen uit alle geledingen van de club. In dat opzicht is SC Everstein veel gezelliger dan Elinkwijk, en het heeft me weinig moeite gekost om me hier thuis te voelen. De selectie bestaat uit leuke gasten die me direct in de groep hebben opgenomen.

Halverwege november schoot de schouder van Ricardo de Keijzer, in een bekerwedstrijd tegen Sint Michielsgestel, uit de kom. Hij schoof meteen weer terug en ondanks de pijn keepte hij de wedstrijd uit. Enkele weken later landde de bal na een schot vol op zijn arm. De Keijzer viel en kwam verkeerd terecht op zijn schouder die opnieuw uit de kom schoot. "Toen werd het tijd om eens bij de dokter langs te gaan. Die adviseerde me om voorlopig niet meer te keepen. Maar ja, het elftal draaide niet zo best en SC Everstein zat niet dik in zijn keepers. Ik heb besloten het seizoen af te maken. Dat kreeg een extra staartje door de nacompetitie die pas half juni was afgelopen."

Revalidatie

Een week later werd Richard geopereerd, waarna hij vrij snel met de revalidatie kon beginnen. "Op mijn werk op Schiphol is een prima medische staf die me heel goed heeft begeleid. Zowel daar als thuis heb ik elke dag fanatiek getraind om zo snel mogelijk fit te worden."

Na een dergelijke ingreep is er zes tot negen maanden gemoeid met het herstel. Tot zijn eigen verrassing mocht hij begin november al beginnen met de baltraining. Omdat SC Everstein, tot ergernis van menigeen, geen keeperstrainer heeft, werkte Ricardo de Keijzer veel met Emiel Schippers, de keeper die tot en met december beschikbaar is. "Daarnaast verzorg ik op dinsdag de training van een aantal jeugdkeepers van SC Everstein. Ik heb alle competitiewedstrijden van het eerste gezien, maar ben niet in de kleedkamer geweest. Dat heb ik wel gemist, want daar gebeuren de belangrijke dingen, en daar heb je ook het gevoel dat je deel ben van de selectie."

In november stond De Keijzer onder de lat in de bekerwedstrijd tegen Rhelico, terwijl hij met dispensatie meedeed in de -23 wedstrijd tegen Streefkerk. "Het gevoel van keepen is gelukkig helemaal terug, en ik ben ook niet bang meer om op mijn schouder te vallen. Conditioneel moet er nog wel wat gebeuren. Na een half uur trainen ben ik helemaal kapot maar ik merk dat ik elke week fitter word. Ik heb al weer een paar keer op de bank gezeten, maar als we straks weer beginnen tegen FC Driebergen sta ik weer onder de lat! Eindelijk."

Peter Verbeek