• Simon Hartings toont vol trots één van zijn recente kunstwerken.
• Simon Hartings toont vol trots één van zijn recente kunstwerken. Foto: Dick Aanen

Simon Hartings: 'Ik ben in m'n nopjes'

vianen • Vol trots toont Simon Hartings (38) uit Vianen één van zijn prachtige airbrush-kunstwerken, een stukje huisvlijt dat hij maakte op basis van een zwartwit studioportretfoto van een jonge vrouw.

Het resultaat is hyperrealistisch en evenaart op z'n minst het origineel. Simon gaat er nog eens goed voor staan, z'n handen gespreid. Als een echte professional. "Mooi toch?", zegt 'ie. "Ik wil niet arrogant overkomen hoor, ik moet niet naast m'n schoenen gaan lopen. Maar eerlijk is eerlijk: Ik ben er echt mee in m'n nopjes."

Tentoonstelling

De zwartwit-foto is één van de juweeltjes van de overzichtstentoonstelling van het werk van Simon, die vanaf 21 januari te zien is in het Stedelijk Museum in Vianen.

Simon is autistisch en misschien wel juist door deze beperking wist hij een grote perfectie te bereiken met de airbrush-pistool. "Door m'n autisme heb ik goede en slechte dagen. Als ik goed in m'n vel zit, kan ik uren achter elkaar bezig zijn met mijn grote passie. Dan ben ik helemaal gefocust." Simon is een gelovig christen. "Ik heb het talent van God gekregen", zegt hij vol overtuiging.

Detail

Al sinds zijn zestiende is hij bezig met airbrush. Door de lessen van Marissa Oosterlee heeft hij zijn talent verder weten te perfectioneren. "Ik hoop dat Simon nog zijn leven lang kunst mag maken", zegt ze in een reactie. Simon begon ooit met geometrische figuren, maar legt zich nu vooral toe op dieren en (vrouwen)portretten. "Ik maak ongeveer twee schilderijen per jaar. Aan één schilderij heb ik wel 250 uur gewerkt. Ik let op elk klein detail: overgangen van licht naar donker, shades, diepteperspectief, achtergronden."

Simon is een groot bewonderaar van Rembrandt, Vermeer, maar vooral ook van de Italiaanse Barok-schilder Caravaggio.

Het talent van Simon Hartings bleef jarenlang onder de radar. Het werd bij toeval ontdekt, toen burgemeester Wim Groeneweg in 2012 een werkbezoek bracht aan zijn net opgeknapte flatje in het appartementencomplex Vijfheerenlanden. "Hij vond mijn werk prachtig en heeft beloofd dat ik misschien wel een keer mocht exposeren."

Groeneweg kwam zijn belofte na en zorgde ervoor dat hij in contact kwam met Afiena van IJken, conservator van het Stedelijk Museum. "We waren echt verrast dat er zo'n talent rondliep in Vianen. We zijn heel blij dat wij het eerste museum zijn die hem mogen exposeren. Simon is een bescheiden jongen. Het was heel prettig werken met hem. Ik ben nog nooit zo vlot met de voorbereiding van een expositie klaar geweest als met Simon."

Dick Aanen