woensdag 11 december

Koffieochtend
09:00-10:30, Ammerstol, H. Zanenhuis, Dr. Hugenholtzstraat 4
Koffieochtend van SWOK-midden. Iedereen is welkom om langs te komen.

'Vogels met pompons knutselen'
14:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Crea Kids Middag met als thema: 'vogels met pompons knutselen'. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Entree is 2,50 euro. Tickets zijn te koop bij de receptie.

Familiefilm: De Wilde Stad
14:30, Haastrecht, Theater Concordia
De film is een meeslepend verhaal vol avontuurlijke en verrassende ontmoetingen tussen mens en dier, bekeken door de ogen van echte stadsbewoners en de beroemde filmkater Abatutu. In deze natuurfilm zie je de stad vanuit de ogen van de vele wilde dieren en planten die er leven. Voor dieren zijn straten, tunnels, grachten en gebouwen net zo aantrekkelijk als de wildernis: de stad is natuur. Kaarten à 4,50 euro voor kinderen en 8 euro voor volwassenen zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website). Op vertoon van het jeugdpaspoort Krimpenerwaard krijgen kinderen 10 procent korting.

Bingo (18+)
19:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Bingoavond met leuke prijzen. Een boekje met tien kaarten kost 10 euro, inclusief een kopje koffie.

donderdag 12 december

Film over Schoonhoven
10:00, Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3a
Elke tweede donderdag van de maand is er op groot scherm een film te zien over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. Deze keer gaat de film over begin jaren 80 met de oliebollenloop, de Zilverstadmars en de Schoonhovense Wielerronde. Daarna komen oude scholen in beeld als de LTS, de Huishoudschool en De Drie Waarden. In het tweede deel is te zien hoe ze zich in de polder beschermen tegen het water. Om 10.30 uur start de film.

Contactmiddag PCOB
14:00-16:30, Krimpen aan den IJssel, De Ark, Burg. Aalberslaan 41
Contactmiddag van de PCOB, afdeling Krimpen aan den IJssel e.o. Kerstviering met een vertelling, declamatie en samenzang. Na afloop staat er een drankje klaar voor bezoekers en is er gelegenheid om met elkaar na te praten. Iedereen is welkom.

Filmmiddag
14:30, Ammerstol, H. Zanenhuis, Ds. Hugenholtzstraat 4
Peter Dijkstra laat films zien uit landen die hij bezocht heeft. Entree is 3 euro, inclusief koffie, thee en een drankje.

Laatste spelavond
19:30, Willige Langerak, buurthuis 't Wilgegat
Op de vorige spelavond werd het klaverjassen gewonnen door Conny Verhoef met 5575 punten. De beste rummikubber was Jan van den Berg met 21 strafpunten. Het klaverjassen begint om 19.30 uur, het rummikub en biljarten om 20.00 uur.

vrijdag 13 december

Kerstmarkt
10:00-16:00, Lekkerkerk, De Breeje Hendrick, Nic. Beetsstraat 1
Kerstmarkt in het zorgcentrum. Er worden handgemaakte kaarten en kerststukjes verkocht. Verder is er glüwein en warme chocolademelk verkrijgbaar en kunnen bezoekers genieten van erwtensoep en verse appelflappen. Kringloopwinkel Malle Pietje is aanwezig met een kraam.

Kerstmarkt Gouderak
14:00-20:00, Gouderak, Johan Brouckplein
Er staan ongeveer 35 kramen opgesteld met verschillende artikelen. Ook zal de kerstman een bezoekje brengen aan de markt. Er zijn nog een aantal kramen beschikbaar. Meer informatie: 06-18547737 of e-mail: info@bryco-evenementent.nl.

Kerstmarkt en kerststukjes maken
15:00-21:00, Jaarsveld, Verenigingsgebouw
Kerstmarkt van Stichting Bazar Jaarsveld. Bezoekers kunnen 'kerstshoppen' en genieten van een kop koffie of warme chocolademelk. Het aanbod bestaat onder andere uit kerststukjes, kerstballen en kerstaccessoires/decoratie. Ook zijn er sieraden en puzzels verkrijgbaar. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen om 15.00 uur voor 5 euro een kerststukje maken. Vanaf 19.00 uur kan iedereen vanaf 12 jaar voor 12,50 euro een kerststukje maken. Wel zelf een schaal o.i.d. meenemen + een snoeischaar. Aanmelden kan bij Bertha Groothedde: 0348-702928.

Expositie Atelier Jetzes
16:00, Ouderkerk aan den IJssel, De Drie Maenen
Tijdens de Winterfair laten leden van Atelier Jetzes hun beelden zien. Daarnaast gaan ze ook echt beeldhouwen. Het is mogelijk een van de tentoongestelde beelden te kopen. De expositie is vrijdag 13 december van 16.00 tot 20.00 uur te zien. Op zaterdag 14 december kunnen geïnteresseerden van 10.00 tot 16.00 uur langskomen. Het is tijdens de expositie mogelijk om je in te schrijven voor een cursus beeldhouwen.

Dorpskerk open
17:00-21:15, Ouderkerk aan den IJssel Dorpskerk
Tijdens de Winterfair (Winter Wonderland) is de kerk open voor bezichtiging. Er worden rondleidingen gegeven en op het fraaie historische Kam-orgel worden bekende christelijke kerstliederen gespeeld. Op vrijdagavond werkt er van 18.30 tot 19.15 een dwarsfluitist mee en van 19.45 tot 20.15 uur is er een Sing-In, waar bekende (kerst)liederen gezongen zullen worden. Er kan tijdens de Winterfair ook een expositie over de kerk en het kerstfeest bekeken worden. Naast de expositie over de kerk is er dit jaar een bijzonder expositie van schilderijen van de Dordtse kunstenaar Jan van 't Hoff (1959). Deze begaafde kunstenaar heeft zich onder andere toegelegd op het schilderen van Bijbelse taferelen. Hij schildert in een aansprekende en herkenbare stijl.

Kerst - Keuze - Proeverij
19:00, Schoonhoven, Jan Dros, Lopikerstraat 28
Alle gerechten worden op bord gepresenteerd en er is volop gelegenheid om te proeven. Daarnaast is er een mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken van Jan Dros. Medewerking wordt verleend door Williane Sluiter van Incredible Roses, Manuel Doesburg van Eminent, Huub Oostendorp van de gelijknamige wijnkoperij en Bart Crouwers van de Cranberry Company. Meer informatie: 0182-382680.

Ontsteking kerstboom
19:30, Krimpen aan de Lek, dorpscentrum
Lichtjes in de kerstboom worden ontstoken. Popkoor Decibelles treedt op met kerstliedjes, het kerstverhaal wordt voorgedragen door ds. Luci Schermers en de vrijwilligers van het Cultuurhuis schenken gratis warme chocolademelk en glühwein. Iedereen is welkom.

Kerstzangavond
19:30, Stolwijk, Hervormde Kerk
Zangvereniging Sursum Corda houdt i.s.m. mannenensemble Maranatha een kerstzangavond. Koorzang, samenzang en muzikale intermezzo's wisselen elkaar deze avond af. De toegang is gratis.

Klaverjassen
20:00, Schoonhoven, voetbalkantine
Nieuwe kaartavond. Belangstellenden zijn welkom. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Nathalie Glastra, 5236 punten; 2. Leen Kapoen, 5103; 3. Ronald Wagenaar, 5028. Meer info: 0182-385871.

zaterdag 14 december

Ophalen spullen
Hele dag, Willige Langerak
Voor de rommelmarkt van 29 augustus 2020 bij het witte kerkje in Willige-Langerak haalt een groep vrijwilligers deze dag oude spullen op. Zelf brengen kan ook na telefonisch overleg. Meer informatie bij Lize de Haaij: 0348-553292 of de familie Bultman: 0182-383617.

Kerstmarkt Benschop
10:00-13:00, Benschop, Protestantse Gemeente Benschop, Dorp 209
Het aanbod bestaat onder andere uit kerststukjes en -decoraties. Voor kinderen is er genoeg te doen. Bezoekers kunnen tevens wat komen drinken en eten in een gezellige kerstsfeer.

Dorpskerk open
11:00-16:00, Ouderkerk aan den IJssel Dorpskerk Tijdens de Winterfair (Winter Wonderland) is de kerk open voor bezichtiging. Voor details: zie vrijdag 13 december.

Ruilbeurs
12:30-16:30, Schoonhoven, Verenigingshuis de Zilverstad, Nieuwe Singel 39 (parkeerterrein voetbalveld)
Ruilbeurs voor verzamelaars van postzegels, munten en ansichtkaarten.Ook kan men hier vrijblijvend terecht voor het laten taxeren van zijn of haar verzameling. Entree is 1 euro. Meer informatie bij D. v/d. Velde: 0182-385147.

Kerstvoorstelling
14:30, Schoonhoven, Arto Theater, Het Klooster 5
Kerstvoorstelling Winterwonderland met spanning, muziek, dans en humor. Koning Hendrik zit niet lekker in zijn vel. Hij ligt al weken in bed en heeft nergens zin in, ja zelfs niet in regeren. Hij verlangt naar sneeuw, veel sneeuw maar er valt gewoon niks. Koningin Christelle probeert hem op te vrolijken met van alles en nog wat, waaronder een aantal leuke acts. Niks helpt. Totdat een tovenaar, een aantal boeven en agenten op het toneel verschijnen en zorgen voor spanning en sensatie. Entree is 4,50 euro. Kaarten zijn te reserveren bij www.artotheater.nl en bij Provence op de Haven te Schoonhoven.

'Kerst-Mixx'
19:00, Stolwijk, Het Kwartier
Tijdens deze muzikale 'Kerst-Mixx' spelen de Stolwijkse Harmonie en het G-Orkest Lekkerkerk kerstmuziek. De avond wordt afgesloten met een optreden van het gospelkoor Believe. Toegang is gratis.

Gala-avond
20:00, Ouderkerk aan den IJssel, De Drie Maenen
Tweede van in totaal drie gala-avonden van shantykoor De IJsselmannen. De andere twee avonden zijn op vrijdag 13 december en op zaterdag 25 januari 2020. Het programma bestaat voor de pauze uit een concert van zeemansliederen. Na de pauze volgt de opvoering van de meezing musical 'Zwerven op Zee', een eigen productie van De IJsselmannen waarin de zangers het publiek meenemen op een trip over diverse Europese zeeën. Tijdens de trip worden er enkele landen aangedaan met opvallende gasten. Na afloop van het concert is er een bal met De Troubadours. Kaarten à 12,50 euro zijn verkrijgbaar bij John Voospuij via: 0180-68140/06-25525370 of e-mail: j.voorspuij@kpnmail.nl. www.de-ijsselmannen.nl

Kerstconcert
20:00, Jaarsveld, NH-kerk
Kerstconcert van christelijke zangvereniging De Lofstem uit Jaarsveld. Vocaal ensemble Pro Musica uit Ouderkerk aan den IJssel geeft eveneens acte de présence. Beide koren staan onder leiding van Cees van der Slik. De opening en sluiting wordt verzorgd door ds. J. de Wit; de overweging door de heer H.A. Aantjes. Organist is Jan Verweij. Toegang is vrij. Na afloop is er koffie in het verenigingsgebouw naast de kerk.

Optreden Dire Straits tributeband
20:15, Haastrecht, Theater Concordia
De Dire Straits tributeband BOOM, Like That! treedt op. De achtkoppige band speelt het album Love over Gold uit 1982 integraal en helemaal live. Na de pauze wordt andere muziek van Dire Straits en Mark Knopfler gespeeld. Het betreft een staconcert; er zullen maar enkele zitplaatsen zijn. Kaarten à 23,50 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia op werkdagen vanaf 17.00 uur en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website).

zondag 15 december

Kerstconcert Cappella Constancis
14:30, Ammerstol, NH-kerk
Vocaal ensemble Cappella Constancis geeft een kerstconcert onder het motto 'Kerst Anders'. Op het programma staan werken van Schütz, de Victoria, Buxtehude, Coombes, Rutter, Lauridsen, Elgar en Britten. Het koor wordt begeleid door Reinilde Zevenbergen op harp en op vleugel de vaste pianist Jeroen Liedorp. Het geheel staat onder leiding van dirigente Ingrid Kappelle. Toegangskaarten à 12,50 euro zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk of te reserveren via cappellaconstancis1@gmail.com en bij de leden van het koor.

Kerstfeest zondagsschool
14:30, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Zondagsschool De Zaaier viert haar jaarlijkse kerstfeest. Het programma bestaat uit twee delen. Vóór de pauze zullen kerstliedjes en gesproken tekst elkaar afwisselen en zal al zingend en lezend de geboorte van Jezus worden verteld. Na de pauze wordt er een (vrij) verhaal verteld.

Dubbelconcert
15:30, Krimpen aan den IJssel, De Bron, Memlinghof 2
Voor het jaarlijkse concert van gemengde zangvereniging Cantiamo zijn de Mainport Barbershop Singers uit Rotterdam uitgenodigd om een muzikale bijdrage te leveren. Kaarten à 8 euro zijn verkrijgbaar bij koorleden van Cantiamo en de Mainport Barbershop Singers, te reserveren via: cantiamokrimpen@hotmail.nl en te koop voor aanvang van het concert in de kerk. Koffie, thee of limonade in de pauze is inclusief. Na afloop is er een hapje en een drankje, waarvoor in de pauze of na afloop consumptiebonnen kunnen worden gekocht à 1 euro.

Kerstmusical
16:30, Schoonhoven, Het Bastion
Kerstmusical 'Geen Plaats' wordt opgevoerd door volwassenen en kinderen van gemeente De Levensbron. Een musical die bewerkt is door Elly en Rikkert en zowel humoristische als ontroerende liedjes bevat. Toegang is gratis.

maandag 16 december

Koffie met wijkagent en boa
10:00, Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1
Wie wil weten waarvoor je een wijkagent kunt benaderen en wat een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) precies doet, kan dat tijdens deze bijeenkomst vragen. Door middel van een presentatie en een quiz komen bezoekers meer te weten over het werk. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen en van gedachten te wisselen over zaken die in de omgeving spelen.

Kerstviering met zandtovenaar
10:30, Lopik, Brugkerk, Lopikerweg Oost 57
Kerstviering van het Open Ouderenwerk Jaarsveld. Deze morgen luisteren en kijken de bezoekers naar 'de zandtovenaar' die het kerstverhaal uitbeeld, afgewisseld met zang en gedichten. Er wordt deze middag ook een lunch geserveerd. Deelname kost 10 euro en opgeven kan bij Cock Vink: 0348-551465.

Digitaal Café
15:00-16:30, Bergambacht, bibliotheek, Esdoorn 1
Wie vragen heeft over internet, apps, tablet of smartphone kan langskomen. Deelnemers kunnen de eigen tablet of telefoon meenemen of gebruik maken van de computers in de bibliotheek. Aanmelden kan via: 0182-353355.

Kerstconcert
19:30, Ouderkerk aan den IJssel, Rozenlaankerk
Muziekvereniging Excelsior en gospelkoor Rejoice zijn te gast in de kerk en geven een sfeervol kerstconcert. Evenals vorig jaar staat er een mix van bekende en minder bekende kerstmuziek op het programma. Na afloop is er een kopje koffie of thee voor de aanwezigen. De toegang is gratis. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden. www.excelsiorouderkerk.nl

Klaverjassen
19:30, Bergambacht, De Waard
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. Nieuwe belangstellenden zijn welkom. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Hennie de Leeuw, 5690 punten; 2. Ali Buitelaar, 5307; 3. Ton Flierman, 5079.

Volkskerstzang
20:00, Cabauw, RK Heilige Jacobuskerk, Cabauwsekade 53
Jaarlijkse volkskerstzangavond. Medewerking wordt verleend door burgemeester Laurens de Graaf (kerstevangelie), dominee A.J. Sonneveld (opening en sluiting), mevrouw. N. Rijneveld-Schep (meditatie), Fanfare Orkest Crescendo uit Lopik, RK Gemengd Kerkkoor uit Cabauw en Lorena Zander (zang). De begeleiding is in handen van Jan Spier en Adriana van Beek bespeelt het orgel. De toegang is vrij. Na afloop zal er een collecte worden gehouden die, na aftrek van de onkosten, bestemd is voor het Liliane Fonds.

Kerst Sing In
20:00, Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard
Kerstavond van Huismuziek Krimpenerwaard in samenwerking met het Streekmuseum Krimpenerwaard. Er worden tijdens deze Kerst Sing In samen liedjes gezongen in de sfeervolle tuinkamer van het museum. Dit alles onder begeleiding van de speelgroep van Huismuziek Krimpenerwaard. Tevens wordt er een kerstverhaal verteld. Na afloop is er een gezellig samenzijn met glüwein en kerstversnaperingen. De toegang is gratis.

dinsdag 17 december

Kerstconcert Caecilia
19:30, Gouderak, Het Dorpshuis
Optredens van jeugdleden en het harmonieorkest van muziekvereniging Caecilia en een gelegenheidskoor. Toegang is gratis.

Ruilbeurs
13:30-16:30, Bergambacht, 't Ingse Hof, 's Heeraartsbergstraat 42
Ruilbeurs voor verzamelaars van postzegels, munten en ansichtkaarten.Ook kan men hier vrijblijvend terecht voor het laten taxeren van zijn of haar verzameling. Entree is 1 euro. Meer informatie: 0182-385147.

Kerstviering in de bieb
14:00-16:00, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter (bibliotheek)
Bezoekers kunnen langskomen om een kerstwens in Joris' Kerstboom te hangen. Het kan een foto zijn of een mooie kerstwens, gemaakt van materialen die in de bibliotheek klaarliggen. Stella Speksnijder doet een kerstvertelling. Er staat warme chocolademelk klaar en kerstbrood. www.bibliotheekaandenijssel.nl/kerstvieringkrimpen

Kerst- en samenzang
14:00-16:00, Krimpen aan den IJssel, IJsseldijkkerk, IJsseldijk 232
Tijdens deze kerst- en samenzang treden het 55-pluskoor OZG en koor/orkest Sing for fun op. De middag staat onder leiding van dirigente Marjan Horst. Iedereen is welkom.

Kerst PCOB
14:30, Schoonhoven, De Ark, Groene Singel 10
De PCOB houdt haar kerstbijeenkomst met medewerking van ds. Luci Schermers en zangeres Nanette Maaijen-Eskes. Iedereen welkom, ook niet-leden.

Kerstbijeenkomst KBO
15:30, Krimpen aan den IJssel, De Bron, Memlinghof 2
H. Eucharistieviering onder leiding van pastor J. de Lange. Na afloop een gezellig samenzijn in de ontmoetingsruimte. Voor bezoekers is er een koud buffet en een drankje. Het is de bedoeling dat de bijeenkomst rond 20.00 uur wordt beëindigd. De kosten bedragen voor KBO-leden 7,50 euro; niet-leden betalen 12,50 euro. Opgeven bij de heer Jeurissen (0180-515355) of de heer Olde Bijvank (0180-519318). Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

woensdag 18 december

Bridge in Schoonhoven
13:30, Schoonhoven, Het Bastion, Wal 5
Bridge Club Schoonhoven houdt een speciale kerstdrive. Deelname kost 3 euro per persoon (3,50 euro bij geen NBB). Geïnteresseerden kunnen ook zonder partner komen. De organisatie zorgt dan voor een partner. Meer informatis is verkrijgbaar bij Hubert van Teylingen: 06-49840311 of e-mail: vanteylingen@hetnet.nl.

'Carols by candle-light'
19:30, Haastrecht, Hervormde Kerk
Vrouwenkoor Vita Nova wil het kerstgevoel uitdragen tijdens haar repetitieavond. Er is een gastoptreden van 'Carols by candle-light'. Er is gratis koffie en thee met wat lekkers.

Volkskerstzang
20:00, Benschop, RK Sint-Victorkerk, Dorp 147
De herdenking van de geboorte van Jezus Christus staat centraal in deze bijeenkomst. Er is veel samenzang, begeleid door muziekvereniging Onderling Genoegen. Ook zal het Benschopse kinderkoor De Parels een optreden verzorgen. Verder koorzang door christelijk gemengde zangvereniging Zanglust en parochieel zangkoor St. Caecilia. Verder wordt medewerking verleend door organist Klaas Doeser, burgemeester Laurens de Graaf, ds. C. Bos, ds. M.A.H. Six-Wienen en Pastor Sygfryd Nowara. De collecte is na aftrek van de onkosten bestemd voor stichting dagopvang De Warmtebron en de stichting MS-Anders. Na afloop wordt u een kopje koffie, thee of limonade aangeboden. Iedereen is welkom.