• De slotbijeenkomst van Rode Kruis Krimpenerwaard.
• De slotbijeenkomst van Rode Kruis Krimpenerwaard. Foto: Dirk Molenaar

Afdeling te klein om te blijven bestaan

Doek valt grotendeels voor Rode Kruis

krimpenerwaard • "We weten al vanaf 2011 dat dit moment eraan zit te komen," verklaart voorzitter Karin Lodder. "Ongeveer twee jaar geleden werd duidelijk dat we de sociale taken nu echt moesten gaan afbouwen, hoe spijtig ook." Deze beslissing komt vanuit het verenigingskantoor, het landelijk orgaan van het Rode Kruis. Kerntaak van het Rode Kruis is vanaf het nieuwe jaar uitsluitend hulp in nood en EHBO-inzet bij evenementen. De telefonische contactcirkel blijft nog wel bestaan."

Door de veranderingen wordt de vrijwilligersgroep gedecimeerd van ruim vijftig personen naar een groepje van ongeveer tien leden. "Wij worden daarom te klein om als afdeling te blijven bestaan. We gaan onderdeel worden van de afdeling Gouda", aldus Lodder. "We blijven vooralsnog wel als subafdeling bestaan. Doelstelling is om als afdeling weer proberen te gaan groeien." Ook het bestuur van de afdeling Krimpenerwaard houdt op te bestaan. Voor Karin Lodder is een nieuwe functie weggelegd. "Ik word de nieuwe voorzitter van de afdeling Gouda en volg daarmee Frank Schouten op, die met pensioen gaat. Dat doe ik met veel plezier en wil daarmee ook borgen dat de afdeling Krimpenerwaard goed terechtkomt."

Tot drie jaar geleden was Martin van Duin de voorzitter. Ook hij was op de hoogte dat deze verandering in de lucht hing. "Op een gegeven moment werd de druk vanuit het districtsbestuur zo groot dat het nieuwe bestuur niet anders meer kon besluiten", zucht hij. Hij kijkt terug op een prachtige periode waarin hij twaalf jaar lang secretaris en voorzitter is geweest. "We hebben zoveel activiteiten gedaan voor de ouderen en hulpbehoevenden. Teveel om op te noemen," geeft van Duin aan. "Er valt nu duidelijk een gat. Er is nog geen organisatie opgestaan, die hier nu invulling in gaat geven. Met name de ritten op lange afstand met de eigen bus komen te vervallen." De Rode Kruis-bus, die drie jaar geleden is aangeschaft, zal worden overgedragen aan Gouda.

De vrijwilligers hebben de afsluiting nu achter de rug, al dan niet met gemengde gevoelens. Een aantal van hen zal mogelijk overstappen naar Stichting SWOS. Een afscheidsgroet van de afdeling wordt de komende tijd verzorgd door het Schoonhovens zeevrouwenkoor De Stormvrouwen. In totaal zal het koor tienmaal een optreden geven bij zorgcentra in de regio. Met deze muzikale afscheidsgroet valt, voor de sociale activiteiten, daarna definitief het doek.


Dirk Molenaar/RTV K'waard