woensdag 4 december

Sinterklaasmiddag
13:30-16:00, Schoonhoven, welzijnscentrum, Oranjeplaats 45b
Sinterklaasmiddag van de SWOS. Op het programma staat onder andere een optreden van zangkoor Cheerio. Uiteraard komt Sinterklaas langs met zijn Pieten. Deelname kost 5 euro. Meer informatie via: 0182-384550 of e-mail: activiteiten@swoschoonhoven.nl.

donderdag 5 december

Digitaal Café
10:00, Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3a
Wie vragen heeft over internet, apps, de tablet of smartphone kan langskomen. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om bezoekers te helpen. Zij dienen hun eigen tablet, telefoon of laptop mee te nemen. De toegang is gratis. Het café is elke eerste donderdag van de maand.

Creatieve middag
13:30, Haastrecht, Theater Concordia
Tijdens het Repair Café is er een creatieve middag van Stichting Welzijn en Ondersteuning Krimpenerwaard. Deze middag is bedoeld voor iedereen anderen wil ontmoeten en creatief bezig willen zijn. Deelname kost 1,50 euro. Voor de koffie en thee staat een geldpotje voor een vrijwillige donatie.

vrijdag 6 december

Historisch Café
14:00-16:00, Krimpen aan de Lek, bibliotheek (in het Cultuurhuis)
Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand zitten leden van de Historische Vereniging Crempene aan de leestafel voor het Historisch Café.

Klaverjassen
20:00, Schoonhoven, voetbalkantine
Nieuwe kaartavond in de voetbalkantine. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Jose van Schoonhoven, 5528 punten; 2. Theo Hendriks, 5343; 3. Gerrit van Ipenburg, 5041. Nieuwe belangstellenden zijn welkom. Meer informatie: Janny, 0182-385871.

zaterdag 7 december

Repair Café
10:00-13:00, Schoonhoven, 't Huis van Noord, 's-Heerenbergstraat 26 (de Meent)
Iedereen kan langskomen om kapotte spullen, zoals bijvoorbeeld een lamp of fiets, te laten maken. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig om een handje te helpen. Voor meer informatie: 0182-384550 (SWOS).
www.hethuisvannoord.nl

Koor Op Weg
11:00 en 12:30, Schoonhoven, Kluswijs, De Diamant 2
Koor Op Weg geeft twee optredens op de winterfair bij Kluswijs. Het koor brengt een afwisselend kerstrepertoire ten gehore.

Pieter Jouke met 'Gloeiende Plaat'
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Cabaretier Pieter Jouke wil de wereld graag een stukje beter maken. Maar ja, dan zal hij die wereld eerst even beter moeten begrijpen. En dat is lastig, want meestal leeft hij in zijn eigen wereld. In een hoofd dat bol staat van de gedachten. Pieter kan een aardig potje rennen, maar zijn hoofd slaat nog hollender op hol. Dat weten we van 'De Staat van Verwarring'. Van 'Padoem Patsss', de 'Humormarathon' en 'Zondag met Lubach'. En dat weten we nu ook van 'Gloeiende Plaat'. Wat een wereld! Kaarten zijn te bestellen via www.artotheater.nl, of bij Provence, Haven 63, Schoonhoven of aan de kassa van het theater, mits niet uitverkocht.

'Rocking Santas'
21:30, Krimpen aan den IJssel, eetcafé Santas, De Olm 1
Rockcoverband Smokey Attic verzorgt een optreden. Entree is gratis.

zondag 8 december

Bijzondere kerkdienst
11:00, Krimpen aan den IJssel, RK kerk De Bron, Memlinghof 2
Kerkdienst met daarbij mensen met een verstandelijke beperking. Bij vragen kunnen geïnteresseerden terecht bij Ina Meijer: 0180-515363.

Optreden The Murphy Jets
15:00, Haastrecht, Grand Café Concordia
The Murphy Jets spelen live nummers uit de vroege jaren 60 tot de vroege jaren 70. Een origineel 'goud van oud-repertoire', dat door (inmiddels) oud, maar ook door jong hoog gewaardeerd wordt. Kaarten à 7,50 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia op werkdagen vanaf 17.00 uur en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website).

Kroonenberg in De Tuyter
15:00-18:00, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter
De krachtenbundeling van zanger/gitarist Philip Kroonenberg met bassiste Arwen Linnemann en multi-instrumentalist Rens van der Zalm leidde tot het album 'Light'. Philip schreef compacte teksten met een hoog autobiografisch karakter, over het leven, de liefde en de dood. De lyriek in spel en samenzang van Philip, Arwen en Rens geven de songs van 'Light' een betoverende schoonheid. De muziek kent Americana, Folk en Calypso invloeden en heeft een akoestisch, intiem en warm karakter. Philip vertelt tussendoor, vaak op hilarische wijze, over de songs, over zijn leven en over dat van anderen. Ticket kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar aan de deur en te reserveren via onderstaande website. www.cwpkrimpen.nl

maandag 9 december

'Vrouwen rond de kribbe'
17:00, Lopik, De Schaapskooi, Dorpstraat 32
Kerstmiddag en -avond van Passage Lopik/Jaarsveld. De bijeenkomst staat in het teken van 'Vrouwen rond de kribbe'. Het gaat om een kerstviering met broodmaaltijd. Muzikale medewerking wordt verleend door Laura en Tirza en With en Gerdie Mbow.

Klaverjassen
19:30, Bergambacht, De Waard
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. Nieuwe belangstellenden zijn welkom. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Estrella Uijtenbroek, 5.467 punten; 2. Ineke Zwijnenburg, 5198; 3. Pia Both, 5175.

dinsdag 10 december

Digitaal Café
10:00, Krimpen aan de Lek, bibliotheek (in het Cultuurhuis)
Wie vragen heeft over zijn of haar tablet, smartphone, laptop of e-book kan langskomen. Vrijwilligers staan klaar om bezoekers te helpen.

KBO-soosmiddag
14:00, Krimpen aan den IJssel, De Bron, Memlinghof 2
Tijdens de ontmoetingsmiddag van de KBO kunnen bezoekers klaverjassen, sjoelen en een spelletje rummicub spelen. Uiteraard is er koffie of thee.

Lezing over de Grote Kerk
19:00-20:30, Schoonhoven, Historisch OntmoetingsPunt (in de bibliotheek), Spoorstraat 3a
Leo de Kluijver houdt een lezing over de Grote Kerk van Schoonhoven. Hij vertelt over de geschiedenis van het gebouw, die begint rond de veertiende eeuw. In de loop der eeuwen is het kerkgebouw zowel binnen als buiten van uiterlijk veranderd en gerestaureerd. In de kerk behoren het orgel, de wandborden, het Doksaal en de graven van ontdekkingsreiziger Olivier van Noord en predikant Livinus van den Borre tot de blikvangers. Naast deze 'fysieke' zaken is de kerk bovenal een gebouw van en voor Schoonhovenaren: een plek waar talloze stadsgenoten al eeuwen bijeenkomen om het geloof te beleven en voor elkaar te zorgen. De toegang is vrij. Aanmelden is verplicht en kan via: 0182-385406, info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl of aan de balie van de bibliotheek.

woensdag 11 december

Kerstviering
14:00, Berkenwoude, De Zwaan, Kerkweg 2
Kerstviering georganiseerd door de lokale activiteitencommissie Berkenwoude. Entree is 4 euro. Alle ouderen zijn welkom. Opgeven voor 5 december bij Ria van Capellen (0182-362832) of Lenie Verburg (0182-362717).

'Vogels met pompons knutselen'
14:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Crea Kids Middag met als thema: 'vogels met pompons knutselen'. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Entree is 2,50 euro. Tickets zijn te koop bij de receptie.

Bingo (18+)
19:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Bingoavond met leuke prijzen. Een boekje met tien kaarten kost 10 euro, inclusief een kopje koffie.

Kerstzangavond
20:00, Krimpen aan den IJssel, IJsseldijkkerk, IJsseldijk 232
Traditionele kerstzangavond . Young Ladies Choir Hadassah en christelijk jongerenkoor Glory zingen bekende en onbekende kerstliederen. Rens de Winter begeleidt op de piano. Er is veel samenzang en de toegang is gratis. Kaarten via: www.korenindekerk.nl.

donderdag 12 december

Lezing
14:30, Ammerstol, H. Zanenhuis, Ds. Hugenholzstraat 4
Op uitnodiging van de lokale activiteitencommissie Ammerstol geeft Peter Dijkstra een lezing. Hij laat films zien van de landen die hij heeft bezocht. Entree is 3 euro, inclusief koffie, thee en een drankje.

vrijdag 13 december

Kerstmarkt Gouderak
14:00-20:00, Gouderak, Johan Brouckplein
Er staan ongeveer 35 kramen opgesteld met verschillende artikelen. Ook zal de kerstman een bezoekje brengen aan de markt. Er zijn nog een aantal kramen beschikbaar. Meer informatie: 06-18547737 of e-mail: info@bryco-evenementent.nl.

Kerstmarkt en stukjes maken
15:00-21:00, Jaarsveld, Verenigingsgebouw
Kerstmarkt van Stichting Bazar Jaarsveld. Bezoekers kunnen 'kerstshoppen' en genieten van een kop koffie of warme chocolademelk. Het aanbod bestaat onder andere uit kerststukjes, kerstballen en kerstaccessoires/decoratie. Ook zijn er sieraden en puzzels verkrijgbaar. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen om 15.00 uur voor 5 euro een kerststukje maken. Vanaf 19.00 uur kan iedereen vanaf 12 jaar voor 12,50 euro een kerststukje maken. Wel zelf een schaal o.i.d. meenemen + een snoeischaar. Aanmelden kan bij Bertha Groothedde: 0348-702928.

Expositie Atelier Jetzes
16:00, Ouderkerk aan den IJssel, De Drie Maenen
Tijdens de winterfair laten leden van Atelier Jetzes hun beelden zien. Daarnaast gaan ze ook echt beeldhouwen. Het is mogelijk een van de tentoongestelde beelden te kopen. De expositie is vrijdag 13 december van 16.00 tot 20.00 uur te zien. Op zaterdag 14 december kunnen geïnteresseerden van 10.00 tot 16.00 uur langskomen. Het is tijdens de expositie mogelijk om je in te schrijven voor een cursus beeldhouwen.

Kerst - Keuze - Proeverij
19:00, Schoonhoven, Jan Dros, Lopikerstraat 28
Alle gerechten worden op bord gepresenteerd en er is volop gelegenheid om te proeven. Daarnaast is er een mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken van Jan Dros. Medewerking wordt verleend door Williane Sluiter van Incredible Roses, Manuel Doesburg van Eminent, Huub Oostendorp van de gelijknamige wijnkoperij en Bart Crouwers van de Cranberry Company. Meer informatie: 0182-382680.

Ontsteking kerstboom
19:30, Krimpen aan de Lek, dorpscentrum
Lichtjes in de kerstboom worden ontstoken. Popkoor Decibelles treedt op met kerstliedjes, het kerstverhaal wordt voorgedragen door ds. Luci Schermers en de vrijwilligers van het Cultuurhuis schenken gratis warme chocolademelk en glühwein. Iedereen is welkom.

zaterdag 14 december

Kerstmarkt
14:00-17:00, Schoonhoven, Remonstrantse Kerk, Kruispoortstraat 10
Er zijn diverse kerstartikelen en -cadeaus te koop. Daarnaast wordt het kerstverhaal voorgelezen, klinkt er sfeervolle muziek en kunnen bezoekers genieten van een hapje en een drankje. Verder is er een verloting met leuke prijzen. Kinderen kunnen zich laten schminken.

'Kerst-Mixx'
19:00, Stolwijk, Het Kwartier
Tijdens deze muzikale 'Kerst-Mixx' spelen de Stolwijkse Harmonie en het G-Orkest Lekkerkerk kerstmuziek. De avond wordt afgesloten met een optreden van het gospelkoor Believe. Toegang is gratis.

Kerstconcert Rejoice
20:00, Krimpen aan de Lek, Ontmoetingskerk, Hoofdstraat 90
Concert van gospelkoor Rejoice met als gastorkest muziekvereniging Excelsior uit Ouderkerk aan den IJssel. De toegang is vrij. Na afloop is er een collecte.

Dire Straits tributeband
20:15, Haastrecht, Theater Concordia
De Dire Straits tributeband BOOM, Like That! treedt op. De achtkoppige band speelt het album Love over Gold uit 1982 integraal en helemaal live. Na de pauze wordt andere muziek van Dire Straits en Mark Knopfler gespeeld. Het betreft een staconcert; er zullen maar enkele zitplaatsen zijn. Kaarten à 23,50 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia op werkdagen vanaf 17.00 uur en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website).