'College deelt cadeautjes uit'

krimpen a/d ijssel • Krimpens Belang is nog altijd niet te spreken over de gepresenteerde begroting van de gemeente Krimpen aan den IJssel.

De lokale partij stemde, net als de SGP, ChristenUnie en de PvdA, tegen de begroting. "Dit college laat al onze inwoners extra belastingen betalen om cadeautjes uit te delen", zegt Sethi Plaisier van Krimpens Belang. Krimpenaren gaan fors meer betalen voor afvalstoffen-, rioolheffing en lijkbezorgingsrechten. Een deel van dit geld wordt gebruikt om de onroerende zaakbelasting (ozb) met 2,25 procent te verlagen. "Een cadeautje voor met name mensen met een koophuis", verzucht Plaisir. Zij vindt het een onbegrijpelijke keuze. "Onze inwoners worden niet alleen belast om de (toekomstige) tekorten te dekken, maar ook om extra financiële ruimte te creëren. De vraag is waar deze financiële buffer voor gebruikt gaat worden."

Speerpunten

Zij vermoedt dat het college het geld gaat gebruiken om verkiezingsbeloftes in te lossen. "In de begroting staat opgenomen dat dit geld bestemd is voor nader te bespreken speerpunten. Welke speerpunten? Gebruikt dit college (een deel van) het extra geld om vlak voor de verkiezingen cadeautjes uit te delen, zoals het beloofde gratis openbaar vervoer?"

Ook de opbrengsten van de verkoop van Eneco zijn voor een groot deel 'verdwenen' uit de begroting. Plaisir: "De keuzes die in deze begroting door het college gemaakt worden zijn niet in het belang van Krimpen. Omdat hierover geen gesprek mogelijk was, resteerde alleen de optie om tegen de begroting te stemmen."