'Geen zorg om verkoop huurwoningen'

ouderkerk a/d ijssel • De uitdrukkelijke wens van wooncorporatie Vestia om 120 huurwoningen in Ouderkerk te verkopen aan particulieren of andere corporaties zorgt voor niet voor paniek bij de gemeente Krimpenerwaard.

Het college deelt de vrees van raadlid Anthony Tom (ChristenUnie), dat de voorraad sociale huurwoningen in de kern Ouderkerk daardoor fors slinkt, niet. "Vestia zit in zwaar weer en heeft behoefte aan inkomsten om ander vastgoed in de grote steden in stand te houden. Het afstoten van huurwoningen is volgens de directie noodzakelijk om niet te bezwijken onder de financiële druk."

Delegatie

De gemeente Krimpenerwaard schuift dan ook niet aan bij de buurgemeenten, die met een gezamenlijke delegatie de Tweede Kamer hebben bezocht, om hun zorgen kenbaar te maken bij de landelijke partijen. "In naburige gemeenten, zoals Zuidplas en Westland, gaat het om de aangekondigde verkoop van duizenden woningen. Zoiets heeft veel impact op het woningbestand. In ons geval gaat het om het afstoten van slechts enkele woningen. We hebben daar over in juni contact gehad met de directie van Vestia. Vestia blijft in Ouderkerk aan den IJssel woningen verhuren en verkoopt er af en toe eentje. Dat is voor ons geen reden om verdere actie te ondernemen", aldus het college.

Namens Vestia stelt directeur Schakenbos in een brief aan wethouder Leon de Wit dat hij keuzes heeft moeten maken en geleidelijke verkoop het middel is om elders te kunnen investeren. Zijn corporatie blijft de woningen in Ouderkerk beheren en onderhouden, maar is niet van plan om verbeteringen te treffen of het huidige woningbezit te verduurzamen. De huurverhoging blijft beperkt tot de inflatiecorrectie.

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om Vestia overeind te houden. Door onder andere verkoop van vastgoed probeert de corporatie haar financiële positie te verbeteren.