• Aafke van Kampen (89) met één van haar werken.
• Aafke van Kampen (89) met één van haar werken. Foto: Thea van der Raaf

'Schilderijen zijn beetje m'n kinderen'

krimpen a/d lek • In de expositieruimte op De Zaag in Krimpen aan de Lek is van donderdag 14 tot en met zondag 17 november werk te zien van Aafke van Kampen.

Tekenen deed de kunstenares uit Krimpen aan den IJssel al haar hele leven, maar als ze een artikeltje tegenkomt in het tijdschrift 'Palet' met de uitnodiging om een weekje te gaan schilderen in Limburg, ontdekt ze dat ze er talent voor heeft. Het is het begin van een rode draad door het leven van Aafke van Kampen. Tekenen en schilderen doet ze met grote passie. Ze genoot er in de jaren tachtig van om met een groepje liefhebbers wekelijks te gaan schilderen. Ergens in of rond Rotterdam. Aan de Oude Maas bij Rhoon of het riviertje de Koedood. Ze schilderde de Laurenskerk of het uitzicht op de Blaak. Maar ook zat ze rustig in haar eentje in de natuur om het blauw van de lucht en het geel van een koolzaadveld te schilderen. Aafke: "Natuur en oude gebouwen; dat vind ik fantastisch. Die belevenis is zo uniek."

Vroeger

Inmiddels in Aafke 89 jaar en realiseert zij zich steeds meer wat een historische waarde en tekening of schilderij kan hebben. De wereld verandert en de schilderijen vertellen hoe het vroeger was. Zo van: 'Oh, zo zag de Coolsingel eruit toen de Willemsbrug nog maar een plan was.' Haar werken zijn haar dierbaar. "Zoals kinderen geluk en verbinding geven, zo zijn deze schilderijen een beetje mijn kinderen. Met deze expositie wil ik het geluk dat ik ervaarde delen met bezoekers. En wie weet, misschien krijgen mijn 'kinderen' een nieuwe bestemming." De expositie is van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Schilderijen zijn in overleg te koop.