Mogelijk uitbreiding ten oosten van Gouderak

'Groot tekort aan betaalbare woningen'

gouderak • In de kern zijn al jaren geen woningen gebouwd. Dat lijkt te veranderen nu de gemeenteraad onlangs besloot om het zogeheten 'voorkeursrecht' te vestigen op percelen ten oosten van het dorp. "Als eigenaren hun grond willen verkopen, dan is er een wettelijke verplichting om deze percelen eerst aan de gemeente te koop aan te bieden", legt raadslid Ben Schamper van Gemeente Belang Krimpenerwaard uit.

Schamper woont zelf al jaren in Gouderak en zag de leefbaarheid gestaag achteruit gaan. "We hebben hier te maken met een krimp van de bevolking. Scholen, winkels en verenigingen krijgen het daardoor steeds moeilijker. Daarom is het belangrijk dat we gaan bouwen, vooral voor starters."

Marja van der Valk is het daarmee eens. "Ons dorp kan wel wat nieuw elan gebruiken. Door een gebrek aan woningen trekken jongeren weg en dat is funest voor de leefbaarheid hier." Van der Valk is één van de zeven bezorgde ouders die sinds begin dit jaar onder de naam Levend Gouderak de situatie van hun kinderen onder de aandacht van de gemeente willen brengen. Met succes. "We hebben al een goed gesprek gehad met wethouder Leon de Jong."

Afvoerputje

Voor Gouderakkers die willen verhuizen in hun eigen dorp is nauwelijks aanbod. Zo is er voor ouderen geen zorgcomplex. Daardoor stokt de doorstroming. Een huis kopen? "Voor onze kinderen - en jongeren in het algemeen - is dat veel te duur", zegt Van der Valk. "Ze kunnen dus én niet kopen én niet huren. Gevolg is dat veel van hen noodgedwongen nog thuis wonen."

Dat er nu uitbreiding in het verschiet ligt ten oosten van Gouderak noemt zij een mooie eerste stap. Toch blijft Levend Gouderak aan de bel trekken, "want voorlopig zitten we hier nog altijd met een groot tekort aan betaalbare woningen. En huurhuizen die vrijkomen, gaan naar mensen met urgentie die van buitenaf komen. Wij zijn zo langzamerhand het afvoerputje van de Krimpenerwaard."

Motie

Schamper wijst op een motie die zijn partij onlangs indiende en unaniem werd aangenomen in de gemeenteraad. "Woningzoekenden in de Krimpenerwaard die willen verhuizen binnen hun eigen kern krijgen een voorrangspositie boven woningzoekenden van buiten de kern. Dat is een goede ontwikkeling." Zijn partij heeft al voor de zomer overleg gevoerd met Levend Gouderak. Als het aan Schamper ligt, worden ontwikkelingen in Gouderak voortaan zoveel mogelijk in samenspraak met inwoners opgepakt. "Dan heb ik het niet alleen over woningbouw, maar ook over bijvoorbeeld de herontwikkeling van het centrum en de uitplaatsing van de voetbalvelden."

In de raadsvergadering van 5 november valt een beslissing over het gevraagde voorbereidingskrediet voor uitvoering van de ruimtelijke ontwikkeling van de kern Gouderak.