• Meeschrijven met het Groot Dictee.
• Meeschrijven met het Groot Dictee. Foto: stockfoto

Meedoen met het Groot Dictee

lekkerkerk • Bibliotheek Krimpenerwaard houdt voor de tweede keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Op zaterdag 2 november kunnen deelnemers in de raadszaal in Lekkerkerk tussen 11.00 en 13.00 uur hun spellingskunsten meten met andere Krimpenerwaarders, waaronder wethouder Leon de Wit. Er zijn prijzen voor de beste spellers én er is een poedelprijs.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt tegenwoordig niet meer op televisie uitgezonden, maar op de radio. De publieke zender NPO Radio 1 houdt het dictee samen met De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal. Live vanuit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen nemen twintig prominenten het 2 november op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. Meedoen kan thuis en in verschillende bibliotheken in het land, waaronder dus de Bibliotheek Krimpenerwaard die hiervoor gebruik maakt van de raadszaal in het gemeentekantoor in Lekkerkerk.

Voorlezen

Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer zal het Groot Dictee der Nederlandse Taal voorlezen. Zij neemt daarmee de taak over van Philip Freriks. Frits Spits presenteert de uitzending en het Genootschap Onze Taal kijkt na. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls schrijft het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Aanmelden kan via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl. Na afloop van het dictee krijgen de deelnemers een lunch aangebonden, terwijl de jury zich over de gemaakte dictees buigt. Daarna volgen de uitslag en de prijsuitreiking.