• Bernt Hellman en zijn wandelgroep op weg in Lekkerkerk.
• Bernt Hellman en zijn wandelgroep op weg in Lekkerkerk. Foto: Jan Timmer

Aan de wandel volgens 'Looprecept'

lekkerkerk • Lekker met z'n allen aan de wandel. Lekkerkerker Bernt Hellmann voegt de daad bij het woord en trekt er iedere donderdag om precies 11.45 uur op uit met een groepje dorpsgenoten. Het motto: 'Looprecept, de leukste stap naar een gezonder leven.'

Ook deze donderdagochtend vult het straatje tussen gemeentekantoor en huisartsenpraktijk zich met een groep wandellustigen. Ze staan klaar om een half uurtje op stap te gaan met de psycholoog, die dit op vrijwillige basis en onbezoldigd doet. "Ik ben er een jaar geleden mee begonnen", vertelt Hellmann. "Daarbij heb ik me laten inspireren door twee Rotterdamse huisartsen die al eerder met 'Looprecept' begonnen omdat ze er steeds meer moeite mee kregen om hun patiënten 'standaard' recepten voor te schrijven, terwijl verschillende problemen en ongemakken soms ook op een andere manier op te lossen zijn. Zij besloten diverse patiënten een 'looprecept' mee te geven en startten ze met een wekelijkse wandelgroep, waar iedereen vrijblijvend aan kan meedoen. Inmiddels zijn er meer dan dertig huisartsenpraktijken en twee fysiotherapeuten die vanuit 'Looprecept' met wandelgroepen zijn begonnen. Ik sloot me daar graag bij aan, om de eenvoudige reden dat ook in mijn praktijk een 'looprecept' bij verschillende mensen wérkt. Ik startte vorig jaar met twee mensen en zag het aantal deelnemers daarna groeien. Gemiddeld ga ik wekelijks met acht mensen op pad, soms ook zijn het er meer. Het record staat op veertien. We wandelen in de groep 51 keer per jaar. Als ik een keer niet kan, neemt één van de groepsleden het van me over."

De wandelingen duren per keer ongeveer een half uur en leveren behalve loopplezier en leuke sociale contacten vooral ook 'gezondheidsnut' op. "Wandelen draagt bij aan je fysieke en psychisch welbevinden", zo weet Bernt Hellman. "Er is wetenschappelijk bewezen dat matig intensief bewegen positieve effecten heeft bij mensen die kampen met diabetes, burn-out, angststoornissen, depressies, eenzaamheid, om maar wat voorbeelden te noemen. Daar komt nog eens bij dat het ook gewoon leuk is om samen op pad te gaan. "Wandelen is heerlijk", zegt deelneemster Jeanne Michels. "En goed voor lijf en leden. Ik ben sinds de start van 'Looprecept' al 35 keer met deze groep mee geweest. Heel gezellig en ontspannen." Groepsgenoot Joke Gernette denkt er het zelfde over. "Ik heb diabetes en moet veel bewegen", zegt ze. "Wandelen heeft ervoor gezorgd dat ik alweer een tijdje zonder medicijnen door het leven ga." Hans van Vliet geniet al evenzeer van de wekelijkse sessies. "Voordien bewoog ik te weinig. Dat merkte ik aan de kilo's en aan mijn fysieke gesteldheid in het algemeen. Hoe ik me nu voel? Fris en fit. En ook leuk: ik ben al een kilo of zes kwijt."

Jan Timmer