Voor 't eerst cultuurnota

krimpen a/d ijssel • Ondanks kritiek van vooral de SGP is de cultuurnota donderdagavond met een meerderheid aangenomen door de Krimpense gemeenteraad.

Bij Stem van Krimpen heerst blijdschap nu Krimpen aan den IJssel voor het eerst een cultuurnota heeft. Daarin zijn doelen opgenomen en is een onderzoek naar de optimalisatie van De Tuyter aangekondigd. Volgens de lokale partij zullen de resultaten bijdragen aan een 'bruisend hart' van Krimpen, waarin horeca, programmering en gebruik van De Tuyter goed op elkaar zijn afgestemd. Dat er structureel 75.000 euro extra wordt uitgegeven aan cultuurbeleid vindt raadslid Margot Wekker goed te verdedigen. "Kunst en cultuur kost nooit meer dan dat het oplevert."

Adriaan van Beek (SGP) denkt daar heel anders over. Hij vindt het niet verantwoord om nu extra uitgaven te doen. "De volgende raadsvergadering gaat namelijk over bezuinigingen en lastenverzwaringen in de orde van 1 miljoen euro. Door nu te kiezen voor 75.000 euro extra uitgaven, maken we het onszelf alleen maar moeilijker." De SGP stelde voor om de uitgaven aan cultuur van circa 1,8 miljoen te handhaven op het huidige niveau en nieuw beleid te financieren van dit geld. Eem ingediend amendement kon echter niet rekenen op voldoende steun van de raad. Doordat het amendement niet werd gesteund, stemde de SGP-fractie uiteindelijk tegen de cultuurnota.

Wethouder Kirsten Jaarsma is trots dat Krimpen aan den IJssel een cultuurnota heeft. "Het is een nota met mooie doelen, zoals structureel geld voor het cultureel programma in De Tuyter en een innovatiefonds voor nieuwe culturele initiatieven. Verder zetten we in op een centraal informatiepunt (website) waar onze inwoners alles wat er te doen is op gebied van kunst en cultuur kunnen vinden. Ook willen we verbindingen tussen de culturele instellingen, onderwijs en maatschappelijke partners versterken. Kortom: we gaan met elkaar aan de slag met veel mooie culturele initiatieven."