woensdag 18 september

Koffie en vragenuurtje
09:00-10:30, Ammerstol, H. Zanenhuis
Wie vragen heeft over laptop, smartphone of tablet kan binnenlopen. Er is een vrijwilliger van SWOK-midden om bezoekers te helpen.

Proefles 'Muziek Op Schoot'
09:30-10:30, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter
Kindjes van 1,5 tot 2,5 jaar kunnen samen met hun (groot)ouder gratis meedoen met de proefles 'Muziek Op Schoot' bij Muziekschool Krimpen. Er wordt gezongen, op kleine instrumenten gespeeld en er worden bewegingsspelletjes gedaan. Aanmelden kan via: administratie@muziekschoolkrimpen.nl.

Proefles 'Muziek Op Schoot'
10:30-11:30, Krimpen aan den IJssel, De Tuyter
Peuters van van 2,5 tot 4 jaar kunnen samen met hun (groot)ouder gratis meedoen met de proefles 'Muziek Op Schoot' bij Muziekschool Krimpen. Er wordt gezongen, op kleine instrumenten gespeeld en er worden bewegingsspelletjes gedaan. Aanmelden kan via: administratie@muziekschoolkrimpen.nl.

Spel- en activiteitenmiddag
14:00-16:00 Lopik, dorpshuis de Schouw. Ouderencomité Lopik-dorp houdt een spel- en activiteitenmiddag in dorpshuis de Schouw. Voor 2 euro (incl. koffie) kunnen de deelnemers kaarten, sjoelen, kegelen en rummicub spelen.

Bingoavond (18+)
19:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Een boekje met tien kaarten kost 10 euro, inclusief een kopje koffie. De eerste ronde begint 19.30 uur.

Passage Lopik/Jaarsveld
19:45-22:00 Lopik, Schaapskooi, achter de Hervormde kerk.
Passage afdeling Lopik/Jaarsveld gaat weer van start. Acht keer per jaar wordt een gezellige, informatieve avond georganiseerd. Deze avond geven de heer en mevrouw Butink een presentatie over het 'Heilige land in Bijbelverhalen', met beeld, muziek en een korte toelichting. Aan niet-leden wordt een kleine bijdrage gevraagd.

donderdag 19 september

Digitaal Café
10:00, Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1
Wie vragen heeft over zijn of haar tablet, smartphone, laptop of e-book kan langskomen. Vrijwilligers staan klaar om bezoekers te helpen.

Lezing Vrienden van Israël
19:45 Bergambacht, De Schakel.
Vrienden van Israël in de Krimpenerwaard organiseert een lezing door ds. J Koppelaar uit Katwijk. Het thema is: 'Israël en het Vrederijk'. De toegang is gratis, wel is er een collecte. Er zijn diverse Israël-producten verkrijgbaar.

Lezing
19:45, Bergambacht, De Schakel, Schoolstraat 24
Op uitnodiging van Vrienden van Israël in de Krimpenerwaard geeft ds. J. Koppelaar uit Katwijk een lezing over 'Israël en het Vrederijk'. De toegang is gratis. Wel is er een collecte. Er is een stand met Israëlproducten aanwezig.

Lezing voettocht
20:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
op uitnodiging van de bibliotheek geeft Anne-Marie Kruiper een lezing over de 800 kilometer lange voettocht naar Santiago de Compostella die zij in 2016 maakte. Vol enthousiasme vertelt zij over haar ontmoetingen met mensen vanuit de hele wereld, vergezeld van beelden die ze tijdens de pelgrimstocht vastlegde. Anne-Marie vertelt onder andere over het loslaten van zekerheden en onzekerheden en het aanvaarden van cadeaus van het leven. Afgelopen jaar heeft ze over haar belevenissen een boek geschreven met de titel 'SimpelWeg gelukkig'. Na afloop van de lezing is er de gelegenheid het boek aan te schaffen en met Anne-Marie te praten over haar voet- en schrijfavontuur. De toegang is gratis.

Film Bohemian Rhapsody
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, hun muziek en zanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, net als Mercury's uit de hand gelopen levensstijl welke bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Daarnaast zien we hun triomfantelijke reünie aan de vooravond van Live Aid, met een levensbedreigend zieke Mercury, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt. Kaarten zijn te koop bij Provence (Haven 63), te bestellen via de website of aan de kassa van het theater, mits niet uitverkocht.
www.artotheater.nl

vrijdag 20 september

'Open Cultuurhuis'
16:00-20:00, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Bezoekers krijgen een impressie wat er allemaal te doen is onder het dak van het Cultuurhuis. Het gaat om een interactieve presentatie. Zo is er om 16.00 uur een 'beeldend verhaal'-workshop voor kinderen van Atelier Lokaal, een film van 10 jaar Cultuurhuis (18.00 uur), muziek van Crescendo SBO (19.00 uur), een optreden van een Clementine Folker Country zangeres (19.30 uur) en een demonstratie linedansen (20.00 uur). Verder is er informatie verkrijgbaar over de bibliotheek, het jongerenwerk, historische vereniging Crempene, Kernkracht 'Ontmoet het levende boek', de muziekschool, Vrouwen van Nu en toneelvereniging KDO.
Het volledige programma is te vinden op de Facebookpagina van het Cultuurhuis.
www.facebook.com/Cultuurhuiskrimpenaandelek

Slaatjesactie zangkoren
Lopik, dorp
Leden van kinderkoor 'de Morgenster' klein koor 'Hosanna' en gemengd koor 'Scheppingsgave' gaan langs de deur om slaatjes te verkopen. De slaatjes kosten 0,90 eurocent per stuk. zes slaatjes kosten 5 euro en twaalf slaatjes 9 euro. Ook worden er stroopwafels verkocht à 2 euro per pakje. Vier pakjes kosten 7,50 euro. De opbrengst van de slaatjesactie is voor de kas van de zangkoren. Van te voren bestellen kan bij Leida Huisman: 0348-557812 of 06-15331824. Appen kan ook naar dit nummer. Of mailen naar: huismanlopik@ziggo.nl.

presentatie TV-weerman
20:15 Stolwijk, Het Kwartier
TV-weerman Peter Kuipers Munneke houdt een presentatie met als thema 'Wat doet klimaatverandering met de Krimpenerwaard?' Kuipers Munneke, die naast zijn werk als weerman ook wetenschapper is, ondernam met enkele collega's onderzoeksreizen naar de Noordpool, waar hij de gevolgen van de klimaatverandering waarnam. Met veel film- en fotomateriaal wil hij deze reizen onder de aandacht brengen van geïnteresseerde bezoekers van Het Kwartier. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Het Kwartier of te reserveren via nieuws@hetkwartierstolwijk.nl

zaterdag 21 september

Verkoping
10:00-14:00, Krimpen aan den IJssel, zaal van Oud Gereformeerde Gemeente, Nachtegaalstraat 3
Jaarlijks terugkerende verkoping van tweedehands winterkleding voor zowel kinderen als volwassenen. De kleding kost tussen de 1 en 2 euro per item. De opbrengst is bestemd voor stichting Mbuma Zending.

Renaissancemuziek
16:00-17:00 Ouderkerk a/d IJssel, Dorpskerk, Kalverstraat 1.
Cappella Gabrieli zingt renaissancemuziek uit Engeland, België en Frankrijk in de Dorpskerk. Op het programma staan het Miserere van Lassus en werken van Tallis, Arcadelt, Sheppard, White, Taverner en L'Héritier. Gratis entree, een gift is welkom.

Concert Cappella Gabrieli
16:00, Ouderkerk aan den IJssel, Dorpskerk
Kamerkoor Cappella Gabrieli uit Rotterdam brengt oude muziek uit Engeland, België en Frankrijk ten gehore. Tijdens dit concert zal onder andere het Miserere van de 16e eeuwse componist Lassus uitgevoerd worden. In dit werk heeft de componist de tekst van Psalm 51, waarin de dichter God smeekt om vergeving van zijn zonden, op fraaie wijze op muziek gezet. De toegang is vrij. Wel is er een collecte bij de uitgang. Meer informatie is verkrijgbaar bij Nico Holdermans: 0180-682953 of e-mail: holdermansnico@gmail.com.

Duo speelt Beethoven
20:00, Krimpen aan den IJssel, IJsseldijkkerk
Concert plaats in het kader van het komend Beethovenjaar. Daria van den Bercken (piano) en Jan Bastiaan Neven (cello) brengen enkele Beethovensonates ten gehore en variaties op een thema van Händel. De pianiste speelt daarna ook nog een sonate van Händel. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via: 0180-512856 of 523190 en via de website.
www.ijsseldijkkerkconcerten.nl

zondag 22 september

Oecumenische viering
10:00, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Oecumenische viering van de InterKerkelijke Werkgroep (IKW). Dit in het kader van de vredesweek die het thema 'Vrede verbindt over grenzen'. Ds. Gerben van Maanen zal voorgaan in de viering en het interkerkelijk koor zorgt voor de muziek.

Presentatie over zilversmidgeslacht Van Geelen
14:00, Schoonhoven, Zilvermuseum
Ferry Mol, lid van de Historische Vereniging Schoonhoven, schreef de afgelopen jaren de familiegeschiedenis van het zilversmidgeslacht Van Geelen. Deze publicatie wordt door de Historische Vereniging uitgegeven in de reeks Zilvercahier. Hij verzorgt een presentatie over deze publicatie. René Kappers zal een korte inleiding verzorgen over de Van Geelens en Ferry Mol zal het eerste exemplaar overhandigen aan René van Geelen, juwelier en goudsmid in Schagen, de laatste Van Geelen die nog in het vak werkzaam is. Na afloop is er een rondleiding door het museum (museumkaart meenemen). Bij goed weer en voldoende belangstelling is er na afloop ook de mogelijkheid een wandeling te maken naar de oudste zilversmidswerkplaats in Schoonhoven, gebouwd door een schoonzoon van Pieter van Geelen.

Start 'De Zaaier'
14:00-15:00, Lekkerkerk, Ichthuskerk, Kerkweg 34
Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn welkom op de zondagsschool waar zij kunnen luisteren naar een mooi bijbelverhaal, mogen meezingen en waar zij ook nog kunnen knutselen, kleuren of puzzelen. Het zondagsschoolseizoen duurt tot en met april en wordt elke zondagmiddag gehouden.

Concert Bossa Nova
15:00-17:00, Bergambacht, De Tulp
Jan van Lier speelt Bossanova en tango's van Astor Piazolla. Er is veel reden om aandacht te hebben voor de Bossanova nu Joao Gilberto , grondlegger van de Bossanova is overleden. Samen met Carlos Antonio Jobim heeft hij de mooiste bossanova's gecomponeerd. Entree is 4 euro. Van te voren reserveren via: 0182-350012 of e-mail: info@swok-midden.nl.

Evensong
08:30, Schoonhoven, De Hoeksteen
Het IJsselsteins Kamerkoor, o.l.v. Marilou Krouwel, verzorgt een stemmige Evensong in de Hoeksteen. Het Kamerkoor zingt werken van – uiteraard - Engelse componisten, o.a. Tallis, Rutter en Wesley. Het orgel wordt bespeeld door Jaap den Besten. De toegang is gratis, een bijdrage in de onkosten wordt wel op prijs gesteld.

dinsdag 24 september

Contactmiddag PCOB
14:00-16:00, Krimpen aan den IJssel, De Ark, Burg. Aalberslaan 41
Mevrouw Jannie van Rijn uit Bodegraven verzorgt een lezing en een presentatie over 'Evangeliste en verzetsstrijdster Corrie ten Boom'. Iedereen is welkom.

Atelier Jetzes
20:00, Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312
Op uitnodiging van Kunstkring Krimpen geeft beeldhouwster Ariane van der Hulst een lezing. Zij houdt een presentie over het beeldhouwen bij Atelier Jetzes. Ze vertelt over het ontstaan van Atelier Jetzes, over hoe zij bij dit atelier kwam als cursist en later docent werd en over haar eigen ontwikkeling in het beeldhouwen. De verschillende steensoorten en bewerkingsmethoden worden besproken en het ontstaan van abstracte en figuratieve beelden. Daarnaast zal Ariane vertellen over bronzen beelden, waarbij zij een film (DVD) laat zien. Zij neemt eigen beelden mee en fotoboeken van Atelier Jetzes. Entree: 7,50 euro.

Lezing over aquarium houden
20:00, Schoonhoven, clubgebouw De Zilver Tetra, Nieuwe Singel 39
Op uitnodiging van aquariumvereniging De Zilver Tetra vertelt Leo Brand over de hobby aquarium houden. Toegang is vrij.

donderdag 26 september

Wandeltocht Molenvlietroute
13:00-17:00, Ammerstol, H. Zanenhuis
Inwoners van Ammerstol kunnen meedoen met de wandeltocht Molenvlietroute. Het gaat om een route van 9 km door het afwateringsgebied IJssel-Vlist, genoemd naar de Benschopper Molenvliet. De wandeling loopt gedeeltelijk door het weiland. Startpunt is de Vlisterstee in Vlist. Kosten zijn 2 euro, exclusief consumptie. Aanmelden bij Jan v/d Werf: 0182-352962 en b.g.g. Anneke Schwaab: 0182-353501.

Alzheimercafé
19:15, Lopik, dorpshuis De Schouw
Traditiegetrouw gaat deze eerste avond van het seizoen over de vraag: Wat is dementie nou eigenlijk precies? Aan bod komt het verschil tussen gewone vergeetachtigheid en dementie, de diagnostiek van dementie en de verschillende ziektebeelden die dementie kunnen veroorzaken. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie: 06-12434770.

Film: Bohemian Rhapsody
20:15, Haastrecht, Theater Concordia
Bohemian Rhapsody volgt het verhaal van de Britse band Queen met de legendarische leadzanger Freddie Mercury als middelpunt. De band is in 1970 opgericht en de hits volgden elkaar in snel tempo op. In de film zorgt dat voor een riante dosis rock-'n-roll. Freddie Mercury-vertolker Malek wisselt eigen zang af met playback. Hij kreeg een Oscar voor zijn rol. De film draait op groot scherm. Kaarten à 8 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website). Speciaal voor fans: op 12 oktober is er een Queen-tribute in Concordia.

vrijdag 27 september

Cabaret voor senioren
14:30, Lopik, dorpshuis De Schouw
Feestje voor 65-plussers met een optreden van cabaretgroep De Juf, de Bakker en de Dominee. Om 17.00 uur is er een buffetmaaltijd. Deelname kost 25 euro. Opgeven en betalen kan bij het ouderencomité in elke kern. Meer informatie: 0182-387707.

zaterdag 28 september

Oktoberfest
20:30, Stolwijk, Het Kwartier
De zaal wordt getransformeerd tot een Beiers tafereel met lange tafels, halve literpullen en bratwurst. Er is een optreden van de Duitse band 'Die Schluchtenkracher' en enkele DJ's. Kaarten reserveren via: nieuws@hetkwartierstolwijk.nl.