• Kleding van man en vrouw van 100 jaar geleden.
• Kleding van man en vrouw van 100 jaar geleden. Foto: Floris Bakker

Expositie 'Moeder de Man'

krimpen a/d ijssel • In de expositieruimte van Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel is donderdag de nieuwe tentoonstelling 'Moeder de Man' geopend.

In de tentoonstelling wordt er vanuit een vrouwelijk perspectief naar de bezigheden uit het dagelijks leven van 100 jaar geleden gekeken. Moeder was in die tijd niet alleen de vrouw des huizes. "Zij werkte vaak net zo hard als de man", zegt museumdirecteur Kim de Vries. "Naast huishoudelijke taken als koken, soppen en borduren werkte ze vaak ook mee op het land, het bakken van stenen en het maken van kaas. Kortom: de vrouw deed echt ontzettend veel. Om een beetje te prikkelen hebben we de tentoonstelling de titel 'Moeder de Man' gegeven."


Nadenken

Met de tentoonstelling speelt het museum vast in op het thema van de 'Maand van de Geschiedenis' die in oktober is. De Vries: "Gelijke kansen voor mannen en vrouwen staan volop in de belangstelling. Vroeger was er sprake van grote verschillen tussen de seksen. Tegelijkertijd waren er toch meer gelijkenissen dan je in eerste instantie zou denken. Dat is goed te zien op deze tentoonstelling, die daarmee ook aanzet tot nadenken."

Naast gebruiksvoorwerpen is in de expositieruimte kleding te zien die vrouwen begin vorige eeuw droegen. Speciale aandacht is er voor Ankie Aeyelts Averink-Winsemius, oud-wethouder van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Jarenlang streed zij voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. "Dat is iets dat niet veel mensen weten", zegt De Vries. "Haar persoonlijke verhaal is onderdeel van de tentoonstelling geworden." Ook de bekende reclamespot van SIRE uit 1997 waarbij een jongetje zich aan het eind afvraagt… Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden? komt in de tentoonstelling voorbij. "Die commercial was bedoeld om te kijken naar de rol van vaders bij de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Die campagne maakte heel wat discussie los. De vraag is of er sindsdien stappen zijn gezet?"

De tentoonstelling 'Moeder de Man' is tot 5 januari 2020 te bezoeken tijdens openingstijden van het museum.


q www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl