• Lia de Ruijter (links) en Marjan Boosten met 'verjaardagsgebakjes'.
• Lia de Ruijter (links) en Marjan Boosten met 'verjaardagsgebakjes'. Foto: Jan Timmer

Oogcafé Krimpen voorziet in behoefte

krimpen a/d ijssel • Precies een jaar geleden startten Marjan Boosten en Lia de Ruijter het Oogcafé in Krimpen aan den IJssel. De grote vraag toen: zal er voldoende animo voor zijn? Inmiddels mogen de dames vaststellen dat de ontmoetingsplek voor mensen met een visuele beperking een groot succes is.

Woensdagmiddag werd de eerste verjaardag van het Oogcafé gevierd met zo'n twintig aanwezigen en twee sprekers, die hun toehoorders alles kwamen vertellen over de GO Box en de Webbox 3, innovatieve producten die bijvoorbeeld de ondertiteling van tv-programma's en series op Netflix, HBO alsmede DVD-films vertalen in gesproken woord. Ook kunnen de systemen Daisy-boeken, kranten en tijdschriften voorlezen aan visueel beperkte gebruikers.

Prima plek

"We hebben elke eerste woensdagmiddag van de maand van 13.30 tot 15.30 een Oogcafé-bijeenkomst hier in de Buurtkamer van Prinsessenpark aan de Oranjesingel 1", vertelt Marjan Boosten. "Een prima plek waar onze gasten uitstekend bediend worden door de verstandelijk beperkte deelnemers van Dagbesteding Krimpenerwaard. Mooi dat dat zo samen gaat hè? Minstens net zo mooi zijn de reacties van de Oogcafé-bezoekers. Ons initiatief blijkt echt in een behoefte te voorzien. Niet alleen bij mensen met een visuele beperking, maar ook bij andere belangstellenden onder wie hun partners, mensen uit de zorg en andere geïnteresseerden. Daar zijn we erg blij mee."

Het idee om een Oogcafé te beginnen is afkomstig van Lia de Ruijter, zelf slechtziend en woonachtig in Krimpen. Al snel schoof Marjan Boosten aan als enthousiaste medeorganisator. Ook zij kampt met een oogaandoening, maar heeft nog wel redelijk zicht. "Samen vormen we een combinatie die elkaar goed helpt en aanvult", stelt Boosten vast.

Het Oogcafé heeft in het eerste jaar meteen zijn waarde bewezen. De bijeenkomsten worden volgens de initiatiefnemers goed bezocht en mensen krijgen de informatie waar ze vaak al een tijd naar op zoek waren. "Leuk is ook dat je mensen écht kunt helpen", zegt Boosten. "Onlangs raakte ik aan de praat met een mevrouw die slechtziend was en soms moeite had om haar dagen prettig te vullen. Zo zou ze heel graag willen zwemmen met iemand die haar daarbij zou kunnen begeleiden. Die persoon vonden we. Mooi, hè?"

Jan Timmer