Eenzaamheid, tiny houses en ballonnen

krimpen a/d ijssel • De behandeling van de kadernota in Krimpen aan den IJssel was voor politieke partijen een mooi moment om allerlei zaken onder de aandacht te brengen.

* De SGP wil dat burenoverlast een belangrijk thema wordt in de nog op te stellen woonvisie. Fractievoorzitter Arrèn van Tienhoven vroeg het college of het klopt dat in Krimpen steeds vaker bewoners neerstrijken die elders in de regio de deur gewezen zijn.

* Krimpen sluit zich aan bij het landelijke actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid'. Dit programma heeft als doel om eenzaamheid onder ouderen te verminderen, het taboe rond het onderwerp te doorbreken en ervoor te zorgen dat meer wordt omgekeken naar inwoners die zich eenzaam voelen.

* Het college had in de begroting 25.000 euro gereserveerd voor de organisatie van een ambtenarenloop in 2020. Een motie van CDA, SGP, ChristenUnie, PvdA en Krimpens Belang om een streep te zetten door die kosten kon rekenen op steun.

* Er komt een verbod op het oplaten van ballonnen. Een motie hierover van Leefbaar Krimpen werd unaniem aangenomen.

* Als de verkoop van Eneco volgens planning verloopt, krijgt Krimpen een flink bedrag op de bankrekening bijgeschreven. De VVD wil dit geld inzetten om initiatieven te ondersteunen die zijn bedoeld om duurzame energie op te wekken.

* Stem van Krimpen wil in de woonvisie speciale aandacht voor de woonwensen van jonge inwoners. Het moet mogelijk worden om bestaande gebouwen om te bouwen tot een complex met studio's en studentenwoningen. Tevens ziet de lokale partij wel wat in de bouw van tiny houses.

* De PvdA ziet weinig in het aanstellen van een adviseur voor de bouw van windturbines in de Stormpolder. Een nog op te zetten corporatie zou de kosten voor het aanvragen van alle benodigde vergunningen moeten dragen.

* De CU vroeg aandacht voor het gebruik van lachgas onder jongeren. Ook in Krimpen liggen steeds vaker slagroompatronen op straat. De ChristenUnie wil de mogelijkheden die er zijn om de beschikbaarheid van lachgas te beperken, zoveel mogelijk te benutten.


Geen ontheffing MooiMekkerland

stolwijk • De provincie Zuid-Holland weigert een ontheffing te verlenen voor het legaliseren van de nieuwe geitenstal van MooiMekkerland aan de Koolwijkseweg in Stolwijk. Ook het aantal geiten (2.568) is niet in overeenstemming met het bestemmingsplan en zal moeten worden teruggeschroefd naar 812. In de brief aan het college verwerpt de provincie alle argumenten van de gemeente Krimpenerwaard, die bij het verzoek om legalisering waren opgesomd. 'Het perceel wordt omschreven als 'Agrarisch met waarden'. De gronden zijn bestemd voor graasdierbedrijven. Bij MooiMekkerland wordt geen weidegang toegepast. De bedrijfsvoering vindt in de gebouwen plaats.' De provincie wijst nog eens op de gevaren voor de gezondheid van omwonenden in een straal van 2 kilometer rond de melkgeitenhouderij. 'Omwonenden lopen een verhoogd risico op longontsteking.' De gemeente kan tegen de weigering van de ontheffing in beroep gaan bij de rechtbank Den Haag. MooiMekkerland-eigenaar Gerben Verhoef geeft geen commentaar.