College doet (nog) geen concrete voorstellen

Waar gaat Krimpen op bezuinigen?

krimpen a/d ijssel • Die tekortenlopen op tot zo'n acht ton per jaar. Naast een fikse tegenvaller rond het opheffen van afvalverwerker NV Mak, geeft Krimpen aan den IJssel aanzienlijk meer uit aan het sociaal domein dan begroot. Vooral de kosten voor de jeugdzorg rijzen te pan uit. Toch is het lastig om die kosten terug te schroeven, verklaarde wethouder Kirsten Jaarsma vorige week donderdag tijdens de behandeling van de kadernota. "Jeugdhulp is een zogenaamde open-einde-regeling. Dat betekent dat we als gemeente altijd aan iedereen de zorg geven die hij of zij nodig heeft." Rijksbezuinigingen liggen ten grondslag aan het tekort. Dat neemt niet weg dat Jaarsma iets zal moeten doen om de kosten 'beheersbaar' te maken. Vooral aan de inkoopkant denkt ze een slag te kunnen slaan. "We werken met andere gemeenten samen bij het inkopen van jeugdhulp. Als Jeugdhulp Rijnmond moeten we kijken hoe we samen kunnen komen tot lagere kosten."

Debat

Er moet meer gebeuren om de begroting op orde te krijgen. Toch kwam het college niet met bezuinigingsvoorstellen. Wethouder Arjan Neeleman van financiën liet weten hierover eerst het debat te willen voeren met de gemeenteraad. Iets waar Arnold de Leeuw (CDA) moeite mee had. "Het lijkt erop dat dit college wel weet waar ze het geld aan wil uitgeven, maar niet heeft nagedacht over de eveneens noodzakelijke bezuinigingen." Ook Arrèn van Tienhoven wenste duidelijkheid. Hij vindt dat het college aan zet is en moet aangeven hoe ze de toekomstige tekorten denkt te dichten. "Ons verzoek is dan ook om met een palet aan opties te komen voor bezuinigingen of lastenverhoging zodat we als raad ook echt mee kunnen denken en gezamenlijk keuzes kunnen maken."

Krimpens Belang plaatste vraagtekens bij het verhaal dat Krimpen aan den IJssel er financieel zo slecht voor staat. Zo stelde het college onder andere een vierde wethouder (à 100.000 euro) aan en trok het 300.000 euro extra uit om het eigen werkprogramma uit te voeren. D66 kwam als enige partij met concrete voorstellen om de uitgaven te verminderen. Larry Köster stelde dat er bezuinigd moet worden waar overschrijdingen van budgetten plaatsvinden. Hij noemde concrete taakstellingen: jeugdzorg (300.000 euro), participatiewet (100.000 euro), wmo (100.000 euro) en afvalverwerking (250.000 euro). Ook op andere terreinen, zoals het onderhoud en de vernieuwing van de openbare ruimte, kan bezuinigd worden. "De omvang van een dergelijke bezuiniging zal voor inwoners nauwelijks tot geen merkbare gevolgen hebben."

Leefbaar Krimpen wil de kosten voor het riool, lijkbezorging en afvalverwerking verhogen. "De lage kostendekkendheid (80 procent) brengt een tekort met zich mee van circa 1,2 miljoen", rekende Jeffrey van der Elst voor. "Wij willen dat de kostendekkendheid naar 100 procent wordt opgetrokken." Andere fracties wachten af wat het college gaat voorstellen bij de behandeling van de begroting van 2020.