Lezers schrijven:

Brug en geiten van de baan

Blij dat de brug van Rotterdam-Zuid naar de Krimpenerwaard niet doorgaat. Zoals hier eerder opgemerkt zou dat alleen maar tot meer verkeerscongestie in de Krimpenerwaard gaan leiden. Niet alleen qua verkeerscongestie maar ook tot verdere verstedelijking. 4000 woningen bouwen in het landelijk gebied van de Krimpenerwaard- vooral in Krimpen aan de Lek – druist bovendien in tegen alle doelstellingen van ruimtelijke ordening voor dit gebied. De gemeente Krimpenerwaard pleitte voor die extra 4000 woningen vooral ten behoeve van een betere bereikbaarheid van de Krimpenerwaard. De enige gemeente die pleitbezorger was voor een tweede oeververbinding is de gemeente Krimpen aan den IJssel en niet de gemeente Krimpenerwaard. Hoe die ineens op één lijn zat ten behoeve van de brug bij Krimpen aan de Lek is me nog steeds een raadsel. Krimpen aan de Lek is net bekomen van een zeer ingrijpende maar fraaie reconstructie van de dorpskern en zou daar dan bovenop het leeuwendeel van die 4000 woningen moeten gaan accomoderen. Het zou mijns inziens de aanzet zijn voor een tweede Krimpen aan den IJssel, dat zijn verstedelijking vooral dankt aan de illegale uitbreidingen in de jaren 70. Niet Krimpen aan den IJssel maar Capelle aan den IJssel diende de groeikern voor verdere woningbouw te zijn. Omdat de toenmalige minister van Volkshuisvesting die illegale uitbreidingen niet met een zg. aanwijzing durfde te stoppen is Krimpen aan den IJssel tegen de verdrukking in uitgegroeid tot de huidige grootte. Nu daardoor de geografische grenzen zijn bereikt probeert Krimpen aan den IJssel de Krimpenerwaard voor haar ruimtelijke karretje te spannen.

De Heer zij geprezen dat de provincie Zuid-Holland de tweede brug naar de Krimpenerwaard heeft afgeblazen. Net als het overrulen van de gemeente Krimpenerwaard ten aanzien van de vergunningverlening voor de illegale uitbreiding van het geitenbedrijf Mooi Mekkerland te Stolwijk.

Twee staaltjes van daadkrachtig optreden door de provincie waardoor ik opgelucht met vakantie kan.

Fred van Wijnen, Bergambacht


Kledinginzameling

regio • Wie overtollige kleding kwijt wil en daarmee ook een goed doel wil steunen wordt verzocht de kleding in te leveren bij de inzamelpunten van Kom over en Help. De opbrengst is voor kinderen uit arme gezinnen in Oekraïne.

De inzamelpunten zijn te vinden aan de Kattendijk 85 in Gouderak, Westeinde 39 in Berkenwoude en Tentweg 91 in Stolwijk. De -goede en draagbare- kleding die wordt ingeleverd wordt verkocht. Met de opbrengst kunnen arme gezinnen met kinderen financieel ondersteund worden. Vanwege de oorlog zijn er nog meer gezinnen in Oost- en West-Oekraïne in grote problemen. Via lokale kerkelijke gemeenten ontvangen ouders een bijdrage van circa 40 euro per maand voor eten en verwarming, schoolspullen en medische zorg, maar ook pastorale begeleiding en traumabegeleiding. De kleding zelf wordt hergebruikt en verkocht in tweedehands winkels in landen als Moldavië en Bulgarije, zodat mensen daar voor weinig geld passende kleding kunnen kopen. Op die manier heeft de tweedehandskleding een driedubbele opbrengst: voor ontwikkelingsprojecten, voor werkgelegenheid en voor hergebruik.


q www.komoverenhelp.nl/kleding