Glamour in Nederlands Zilvermuseum

schoonhoven • Het Nederlands Zilvermuseum staat de komende maanden in het teken van 'Dynasty: glinster and glamour'. De nieuwe tentoonstelling is tot en met 8 maart 2020 te zien.

Voor- en tegenspoed, aantrekken en afstoten, intriges en koninklijke ambities kenmerkten de dynastieën Van Kempen en Begeer. "De families waren voortdurend in de weer om macht te krijgen of te houden. Vakmanschap, handelsgeest, innovatie, design, durf en gedrevenheid bracht hen als fabrikanten van zilveren gebruiksvoorwerpen tot in de hoogste kringen in binnen- en buitenland", kenschetst Zilvermuseum-directeur Marcel Teheux.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de zilverfabrieken van Van Kempen en Begeer. Ofwel, de opkomst, ontwikkelingen maar ook de strubbelingen van elke generatie.

Tijdens de expositie maakt de bezoeker kennis met het relaas achter de dynastieën en de zilveren schatten die zij maakten. Teheux: "Samen met J.M. Van Kempen III sta je bijvoorbeeld met zijn neo-gotische juwelenkist op de eerste Wereldtentoonstelling in het Crystal Palace in Londen. En bewonder je even later het aardewerk voor de St. Lukas, ontworpen door Carel Begeer."

Ook het Koningshuis wist de zilveren werken van de families te waarderen, vervolgt de Zilvermuseum-directeur: "De fabriek in Voorschoten werd druk bezocht door meerdere oranjeleden. Uniek is het avondmaalservies dat in opdracht voor Koning Willem III werd ontworpen. Het is te zien tijdens de expositie. Ook wordt het schuttersbokaal vanuit het Centraal Museum Utrecht herenigd met het schuttersbokaal in het Zilvermuseum. Beide bokalen werden in opdracht van Koning Willem III vervaardigd. Niet voor niets ontvingen Van Kempen en Begeer hiervoor het koninklijke predicaat van Hofleverancier."