• De PvdA en het CDA pleiten voor meer starterswoningen in Krimpenerwaard.
• De PvdA en het CDA pleiten voor meer starterswoningen in Krimpenerwaard. Foto: Stockfoto

Pleidooi voor meer starterswoningen

krimpenerwaard • Geld reserveren voor meer starterswoningen. Dat is de insteek van PvdA en CDA na beschouwing van de woningbouwplannen van de gemeente Krimpenerwaard.

Tijdens de commissievergadering stelde Cees van der Graaf (PvdA) dat er vooral woningen in het duurdere segment worden gebouwd en dat daarmee het evenwicht in de markt wordt verstoord. "Ik lees veel over grondgebonden woningen. Dan praat je al gauw over bedragen van 250.000 tot 400.000 euro. Dat kan geen starter opbrengen."

Extra geld

Wethouder Leon de Wit was ten dele eens met de kritiek. "We moeten inderdaad aandacht schenken aan huisvesting van onze jongeren, maar juist doordat mensen nu duurdere woningen kopen komen er goedkopere huizen vrij voor de nieuwe generatie. Die doorstroming verloopt voorspoedig. In onze plannen wordt daar verder op ingespeeld. En als de raad extra geld wil vrijmaken voor deze categorie hoor ik dat graag bij de behandeling van de woonvisie."

De Wit gaf tijdens de presentatie van de 'tussenstand' aan dat de gemeente graag een ruimere jas aantrekt voor toekomstige bouwplannen. "De bouwers hebben daar op aangedrongen tijdens een bespreking op 24 april. Er zullen straks immers ook plannen sneuvelen, maar we willen toch graag aan de opdracht van 3.000 woningen tot 2030 voldoen." De Wit wil de door het college geaccordeerde woonvisie in september behandelen en hoopt dan op een raadsbrede discussie over de voltooiing van 'harde, zachte en boterzachte plannen'. "Daarbij komen ook de consequenties van energieneutraal bouwen in beeld. We gaan vooral kijken naar de nul op de meter. De energietransitie kun je niet loskoppelen."

Dat de woningvoorraad op termijn wordt uitgebreid lijkt onvermijdelijk. "Die opgave is er niet minder om, want ingrepen belasten de infrastructuur in het poldergebied. Daar tegenover staat dat de leefbaarheid in de kernen toeneemt. Die zijn gebaat bij het behoud van voorzieningen en daar helpt bevolkingsaanwas uiteraard aan mee", aldus De Wit.

De gemeente Krimpenerwaard telt momenteel zestig projecten, waarvan er 31 worden uitgevoerd of in de eindfase zijn beland. Daarvoor zijn zes projectleiders aangesteld. Van de 3.000 woningen die in bouwopgave tot 2030 zijn aangegeven zijn er tot 1 januari 2018 in totaal 363 gebouwd.