• Joke van Leeuwen (derde van links) en Henny Huizer (naast haar) met de KDO-sters van de World Gymnastrada.
• Joke van Leeuwen (derde van links) en Henny Huizer (naast haar) met de KDO-sters van de World Gymnastrada. Foto:

'First ladies op jazz(dance)' on tour

World Gymnastrada: zo mooi!

krimpen a/d ijssel • Het grootste recreatieve gym- en turnevenement van de wereld vindt van 7 tot en met 13 juli plaats in de Oostenrijkse stad Dornbirn. In totaal komen ruim 20.000 deelnemers uit 55 landen in actie met demo's op elk niveau.

De Krimpenerwaard en de regio's daaromheen zijn met 42 deelnemers vertegenwoordigd op de World Gymnastrada 2019. De groep staat onder leiding van de regionale 'first ladies of jazz(dans)': Henny Huizer en Joke van Leeuwen, twee vrouwen die allebei al weer veertig jaar lesgevend actief zijn en de voorbije decennia met hun groepen de meest spetterende optredens verzorgden.

Lesgeven

Joke van Leeuwen is nog 'full speed' actief in het vak en staat tussen de zes en acht uur per week voor de groep bij KDO Krimpen. Hennie Huizer besloot enkele jaren geleden wat af te bouwen. Heden ten dage geeft ze bij KdO Lekkerkerk nog les aan de G-Jazzdance-afdeling en twee 'Sport Fit-groepen'. De voorbije drie maanden viel ze in als leidinggevende bij de Jazz Demo 1-groep van haar vereniging, waar ze ook als jazzdans-coördinator actief is. Speciaal vanwege het World Gymnastrada-project trekt ze de laatste tijd weer veel op met Joke van Leeuwen, haar vroegere collega uit hun beider tijd bij KDO Krimpen.

'Als je één World Gymnastrada hebt meegemaakt, laat het je nooit meer los'

Uitdaging

"We gaven daar allebei turnles", vertelt Joke van Leeuwen en gaven ons in 1979 ook gezamenlijk op voor een cursus voor jazzdansinstructeur. Het was de periode waarin jazzdans sterk in opkomst begon te raken. Wij zagen daar in lesgevende zin een uitdaging in en besloten ons er vol op te storten. En nu zijn we veertig jaar verder en nog allebei actief. Dat zegt in ieder geval iets over de juistheid van onze keuze en het plezier dat we er altijd aan beleefd hebben."

Enthousiasme

Datzelfde enthousiasme - maar dan misschien wel in overtreffende trap - maakt de World Gymnastrada bij de beide 'jazzladies' los. "Om te weten hoe groots en moois dit evenement is, moet je er zelf een keer zijn bij geweest", vindt Joke van Leeuwen. "Ik was er in 2011 voor de eerste keer, in Lausanne. Het werd een week om nooit meer te vergeten: van de openingsceremonie tot de afsluiting en alles wat er tussen in zat. Puur kippenvel!" Henny Huizer beaamt het onmiddellijk. Voor haar wordt de World Gymnastrada 2019 de vierde keer dat ze van de partij is.. "Mijn eerste keer Gymnastrada was in 1991. In Amsterdam, de stad waar het evenement in 2023 opnieuw gehouden wordt. Daar zou ik straks ook graag bij zijn om mijn cirkel rond te maken. Weet je, als je één World Gymnastrada hebt meegemaakt, dan laat je je daarna nooit meer los. Het heeft namelijk alles: sport en beweging voor iedereen, mooie sociale contacten en vriendschappen, het gevoel dat je met mensen uit zoveel verschillende landen met één doel bezig bent: plezier maken en genieten van elkaar en de veelkleurigheid die je treft."

Show

Tijdens de 2019-editie in Oostenrijk levert Nederland in totaal 320 deelnemers. 42 daarvan komen uit de Krimpenerwaard en omstreken. "Onze groep bestaat uit mensen van alle leeftijden", vertelt Henny Huizer. "De oudste is zelfs al 89. We hebben een programma van een kwartier samengesteld waarin iedereen op zijn eigen niveau een aandeel krijgt. Zo laten we een ritmische show met linten zien en laat 'onze'groep die is samengesteld uit deelneemsters van 'de beide KDO's' een dans zien op muziek uit de Bolero van Ravel. Ook hebben we de choreografie gemaakt voor een mooie slotdans. De voorbije maanden hebben we flink geoefend. We verheugen ons er erg op om het straks te laten zien."

Overnachten

Op 6 juli stapt de Nederlandse delegatie op de bus richting Oostenrijk. Men hoopt 's avonds rond 19.30 uur aan te komen in het in de streek Voralberg gelegen plaats Dornbirn, dat in 2007 al eerder de World Gymnastrada mocht verwelkomen. "We worden ondergebracht in schoolgebouwen", weet Joke van Leeuwen. "En ik heb begrepen dat er al twee barbecuemaaltijden gepland staan, ha ha!" De kosten voor de World Gymnastrada-deelname komen voor rekening van de deelnemers. "Da's helemaal niet erg", glimlacht Henny Huizer. "Het is veel te leuk om er bij te zijn en met zoveel verschillende mensen een pracht week te beleven. want dát wordt het!"