• Adri van Wijngaarden (links) en Willemieke Schipper kunnen 'Alzh...enzo...' zeer aanbevelen.
• Adri van Wijngaarden (links) en Willemieke Schipper kunnen 'Alzh...enzo...' zeer aanbevelen. Foto: Jan Timmer

'Alzh...enzo...': avond over dementie

krimpen a/d ijssel • Wat betekent dementie voor de betrokkenen? Met de voorstelling Alzh... enzo... zorgt Kees van der Zwaard een herkenbaar beeld.

De voorstelling, die op maandag 17 juni om 19.30 uur in De Tuyter te Krimpen aan den IJssel is te zien, is bedoeld voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, hulpverleners en andere mensen met belangstelling voor het onderwerp. "Een echte aanrader", zegt Adri van Wijngaarden, coördinator van Steunpunt Mantelzorg in Krimpen aan den IJssel. "De voorstelling biedt de bezoekers zoveel herkenning als het om bepaalde situaties gaat die met dementie en de gevolgen daarvan van doen hebben. "Kees van der Zwaard neemt de bezoekers van 'Alzh...enzo...' een uur lang mee met verhalen en liedjes over zijn 'oom Kees en tante Marie'. Dat doet hij op een gevoelige, respectvolle, realistische en soms ook humorvolle wijze. Na afloop van de voorstelling is er gelegenheid om na te praten en ervaringen uit te wisselen. Wij hopen uiteraard op veel belangstelling."


Invulling

Ook Willemieke Schipper is bij het project betrokken. Zij is actief als kerkelijk werker voor De Rank in Krimpen en het project 'Zin in Ouderdom' dat zich richt op mensen in hun 'vierde levensfase'. "Nog niet zo lang geleden trad voor veel mensen niet lang na de pensionering de laatste levensfase in", weet ze. "De gepensioneerde van toen is in veel gevallen niet meer te vergelijken met de gepensioneerde van nu. Die kan vaak nog van alles. Wij helpen mensen om na te denken hoe ze die nieuwe fase prettig en zinvol invulling kunnen geven."

Wie aan Alzheimer lijdt, heeft andere zorgen, zo weten Schipper en Van Wijngaarden. "Met Steunpunt Mantelzorg zorgen we voor ondersteuning van iedereen die mantelzorg nodig heeft én de mantelzorgers zelf", vertelt Adri van Wijngaarden. Dat doen we onder meer via themabijeenkomsten, koffieochtenden en gespreksgroepen en zeker ook door te luisteren naar wat er speelt en welke problemen mensen tegenkomen. Soms is het voor mensen al genoeg als ze hun verhaal kwijt kunnen, begrip voelen voor hun situatie en hun emoties. Het is niet alleen zwaar en moeilijk als je dementie hebt, ook op een partner en de familie heeft het enorme impact. Vandaar ook dat we het fijn vinden dat we, dankzij de support van 'Zin in Ouderdom', Steunpunt Mantelzorg van KrimpenWijzer, het Seniorenplatform Krimpen en de gemeente Krimpen aan den IJssel, deze één uur durende voorstelling 'Alzh...enzo...' naar De Tuyter hebben kunnen halen.

Iedereen met interesse in het onderwerp is welkom en je hoeft je net van te voren aan te melden, al raden we rolstoelgebruikers aan om dat wél te doen. Een telefoontje naar 06-20224828 is daarvoor voldoende. Wij zorgen dan voor een plek waar je de voorstelling goed kunt bekijken."


Jan Timmer