'Weigeren niet ingeënte kinderen heeft weinig nut'

krimpen a/d ijssel • Er is geen juridische basis om kinderen die niet ingeënt zijn tegen mazelen te weigeren op kinderdagverblijven. Dat schrijft de gemeente Krimpen aan den IJssel naar aanleiding van vragen van Stem van Krimpen.

De lokale partij is bezorgd dat kinderen in het dorp besmet worden met het virus nu het aantal gevallen van mazelen toeneemt. Door de hoge vaccinatiegraad in Nederland (92 procent) is de kans op een mazelenenuitbraak klein. In Krimpen aan den IJssel, waar vanwege geloofsovertuigingen niet iedere ouder zijn kind in laat enten, ligt deze graad een stuk lager. Volgens de gemeente ergens tussen de 84 en 87 procent.

Risico

Kinderen krijgen in de 14e maand de bmr-vaccinatie, waarvan de mazelen onderdeel is. Voor die tijd lopen ze het risico om het virus op te lopen. Bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf. Het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen is in Nederland in principe niet toegestaan. De juridische basis daarvoor ontbreekt. Het effect ervan is bovendien beperkt, zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder aan de gemeente. Dit omdat een kind ook buiten de kinderopvang besmet kan worden.

Om het inentingspercentage in Krimpen aan den IJssel omhoog te krijgen, moedigt het Centrum voor Jeugd en Gezin ouders actief aan om deel te nemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Het verzoek van Stem van Krimpen om actie te ondernemen blijkt lastig in te willigen. De rol van het college is zeer beperkt. Wel wordt tijdens periodieke gesprekken met artsen en pastores van kerkelijke gemeenschappen altijd het belang van inenten onderstreept.