• Wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpenerwaard krijgt uitleg over een freesmachine.
• Wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpenerwaard krijgt uitleg over een freesmachine. Foto: wijntjesfotografie.nl

Vmbo-scholen Krimpenerwaard ontvangen 2,5 miljoen euro

Stimulans voor techniekonderwijs

regio • Het geld gaat tussen 2020 2n 2024 naar de vmbo-afdelingen van het Schoonhovens College en Gemini College uit Lekkerkerk. De financiële impuls heeft tot doel de samenwerking tussen scholen, regionale opleidingscentra en bedrijven beter op elkaar af te stemmen. Daarbij horen stages, investeringen in moderne apparatuur, scholing van docenten en maatwerk tijdens de opleiding.

Onderwijsminister Arie Slob wil daarmee vacatures bij bouwbedrijven, in de metaal- en installatiebranche vervullen. Deze sectoren vergrijzen snel en snakken naar nieuw bloed. Slob trekt ruim 100 miljoen uit voor het stimuleren van het beroepsonderwijs in Nederland. Het Schoonhovens College telt 117 leerlingen die technisch onderricht krijgen in de derde en vierde klas. Het Gemini College heeft 37 leerlingen voor het profiel Media, Vormgeving en ICT.


Regioplan

Om over de rijksbijdrage te kunnen beschikken hebben de twee scholen een uitgebreid regioplan opgesteld, dat de komende jaren dient als kompas. Het voornaamste doel is om leerlingen te motiveren hun opleiding op het mbo te vervolgen om hem of haar op de juiste werkplek te krijgen.

Vestigingsdirecteur Leen Prins van het Schoonhovens College heeft inmiddels ervaring met gesubsidieerde overheidsprojecten. "Tussen 2007 en 2010 hebben we met 'De school naar buiten' diverse bedrijven bezocht, leermeesters geraadpleegd en lessen in de praktijk gehad. Dat heeft onze ogen geopend. Scholen en bedrijven zagen in dat ze elkaar nodig hadden. Het heeft ons veel opgeleverd, want we werken nu samen met ruim honderd regionale bedrijven."

Machines

De gemeente Krimpenerwaard steunt het intensieve project van harte. Wethouder Jan Vente ziet met lede ogen aan dat er veel banen beschikbaar zijn, maar dat het aanbod opdroogt. "Jongeren met een diploma kunnen overal aan de slag. Modern techniekonderwijs zorgt voor een hoger niveau."

Vente was onlangs te gast op het Schoonhovens College om de werking van nieuwe machines te aanschouwen. Zo werd het gebruik van een CNC-freesmachine uitgelegd door docent Ron Okhuyzen. "Dan zie je hoe een leerling door modern onderwijs grote stappen kan maken. Het gaat niet alleen om ambachtelijke vaardigheden, maar ook om programmeren, 3D-tekenen of installeren van een lasrobot. Daarom zie ik veel in de vervolgopleiding op het mbo. Het Gemini College is gestart met het profiel Media, Vormgeving en ICT. Dat zou een goede wisselwerking met scholieren van het Schoonhovens College kunnen opleveren."

Pieter van der Laan