Hospice-idee Krimpenerwaard mag rekenen op veel positieve reacties

krimpenerwaard • Er is behoefte aan bijna-thuis-hospice-plaatsen in de Krimpenerwaard. Die conclusie kon getrokken worden tijdens de informatieavond die Steun. Midden-Holland vorige week maandag hield in Lekkerkerk.

In sportcafé De Bakwetering hadden zich zo'n 25 belangstellenden verzameld, waaronder vertegenwoordigers van de gemeente Krimpenerwaard en Zorgpartners Midden-Holland, twee oud-wethouders, mantelzorgers, Steun.-vrijwilligers en –medewerkers en mensen uit de thuiszorg. Directeur Marianne Boone begon de avond door te vertellen over Steun. Midden-Holland, haar twee hospices in Gouda en Waddinxveen en de terminale zorg die de vrijwilligers van haar organisatie bij mensen thuis uitvoeren.


Behoefte

Daarna ging ze dieper in op de situatie in de Krimpenerwaard, een gebied waar mensen van oudsher omzien naar een ander en mantelzorgers zich volop en met hart en ziel inzetten voor terminaal zieke familieleden. "Er is echter ook een tendens die laat zien dat het steeds moeilijker wordt om die zorg te blijven verlenen. Voor een groeiende groep mantelzorgers neemt de druk toe om te zorgen in combinatie met bijvoorbeeld een drukke baan. Daarnaast komen er ook in onze gemeente steeds meer éénpersoonshuishoudens voor, waar soms helemaal geen sprake is van mantelzorg door naasten."

Ook het verdwijnen van de verzorgingshuizen is volgens Boone een factor. "Mensen blijven daardoor langer thuis wonen. Het zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin behoefte kan ontstaan aan een bijna-thuis hospice." De actuele cijfers bevestigen die noodzaak. De capaciteit van in totaal acht kamers in de hospices in Gouda en Waddinxveen is bij lange na niet toereikend om terminale patiënten uit de Krimpenerwaard een plek te bieden waar ze omringend door goede zorg én persoonlijke aandacht hun laatste levensfase kunnen doorbrengen. "Voor zestig mensen uit onze regio was er dit jaar geen kamer beschikbaar", aldus Boone.

De aanwezigen tijdens de informatieavond reageerden positief op Boone's vraag of er in de Krimpenerwaard behoefte is aan een hospice. De eerste gesprekken met de gemeente hebben inmiddels plaatsgevonden. Zorgpartners Midden-Holland bood tijdens de bijeenkomst zelfs aan om vanuit een mogelijke samenwerking met Steun. Midden-Holland een deel van de nieuw te bouwen Breeje Hendrick in Lekkerkerk af te staan om een hospice mogelijk te maken.

De avond maakte in ieder geval duidelijk dat er een basis is om de mogelijkheden tot de vestiging van een bijna-thuis hospice verder te onderzoeken. "Dat gaan we dan ook zeker doen", glimlachte Marianne Boone. "Deze uitkomsten zijn absoluut bemoedigend genoeg om mee verder te gaan. Alles begint met draagvlak. Van daar uit kunnen we de eerste stappen gaan zetten."

Jan Timmer