• Een tafel vol zwerfvuil.
• Een tafel vol zwerfvuil. Foto: Floris Bakker

Kids maken kunstwerk van zwerfvuil

krimpen a/d lek • In de oude hal van de voormalig Bolnes motorenfabriek op eiland De Zaag in Krimpen aan de Lek maakten kinderen woensdagmiddag een kunstwerk van zwerfafval.

Het afval hadden de kinderen een week eerder ingezameld tijdens een wandeling door het nabijgelegen natuurgebied. "Het regende keihard, maar we hebben in die korte tijd meer dan genoeg gevonden om mee aan de slag te gaan", vertelt René van Es. Samen met Nora van Krimpen verzorgt hij de activiteit voor Synerkri. Op een grote tafel ligt al het afval uitgestald. Het gaat om stukken plastic, touw, een slipper en stukken hout: troep waarmee je volgens Van Es best iets moois kunt maken. Als basis ligt er een grote houten plaat op de grond waarop met zwarte stift De Zaag is getekend. "De kinderen kunnen met een lijmpistool alle spullen op de plaat plakken, maar wel binnen de lijntjes zodat het eiland zichtbaar blijft." Ze mogen timmeren, zagen of zich uitleven met een spuitbus. "Het is eigenlijk een lesje handenarbeid. Hartstikke leuk om te doen."


Het gezamenlijke kunstwerk van de scholieren moet in twee lessen klaar zijn. Tijdens de kunstexpositie 'Zomer op de Zaag' van Stuw-Art wordt het onthuld. Deze expositie is op vrijdag 24 (vanaf 19.00 uur), zaterdag 25 (10.00 tot 18.00 uur) en zondag 26 mei (10.00 tot 18.00 uur) op De Zaag. Naast een kunstexpositie en beeldentuin zijn er tal van activiteiten die in het teken staan van de natuur. Zo is er een workshop koken met inheemse planten en kunnen bezoekers meevaren met een zalmschouw. Op zondag geeft het koor Sega di Canto om 15.00 uur een 'zoetwatergetijdenconcert'. Alle informatie op www.facebook.com/stuwart.