• Marianne Boone (l) en Jeanette van Herk voor De Bakwetering.
• Marianne Boone (l) en Jeanette van Herk voor De Bakwetering. Foto: Jan Timmer

Steun. Midden-Holland houdt informatieavond om te peilen

Hospice voor de Krimpenerwaard?

krimpenerwaard • 'Is er behoefte aan bijna-thuis-hospice-plaatsen in de Krimpenerwaard?' Steun. Midden- Holland wil tijdens een speciale informatieavond op maandag 3 juni peilen hoe gemeente, professionals in de zorg, ouderen, (aanstaande) mantelzorgers, potentiële vrijwilligers en andere belangstellenden daarover denken. De bijeenkomst vindt plaats in sportcafé De Bakwetering in Lekkerkerk.

Steun. Midden-Holland is momenteel actief met twee bijna-thuis hospices in Gouda en Waddinxveen. De belangstelling ervoor is groot. "Dit jaar was er voor zo'n vijftig mensen geen kamer beschikbaar", weet teamondersteuner Jeanette van Herk. "Daar tussen bevinden zich ook mensen uit de Krimpenerwaard. We horen vanuit die hoek regelmatig dat er sterk behoefte is aan een bijna-thuis-hospice in de Krimpenerwaard. Onze hospices in Waddinxveen en Gouda worden weliswaar zeer gewaardeerd, maar mensen hikken tegelijkertijd wél tegen de reisafstanden en de wachtlijst aan. Een hospice in de eigen regio maakt het een stuk gemakkelijker."

"Of die behoefte aan een bijna-thuis-hospice in de Krimpenerwaard op een breed draagvlak mag rekenen hopen we de komende periode te ontdekken", zegt Marianne Boone, directeur van Steun. Midden-Holland. "Voor ons is de informatieavond een zeer belangrijke graadmeter, vandaar dat we iedereen die hier een mening over heeft, graag uitnodigen om ons verhaal aan te horen én mee te discussiëren. We zien ook in de Krimpenerwaard dat de maatschappij verandert. Nog altijd heeft deze regio een goede traditie waarbij mantelzorgers zich volop en met hart en ziel inzetten voor terminaal zieke familieleden, maar er is ook een tendens zichtbaar waarbij dat allemaal niet meer zo vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld omdat familieleden de zorg moeten combineren met een drukke baan en ook die zorgzame buurvrouw in zo'n situatie verkeert. De aanwezigheid van een hospice is dan een grote uitkomst."

Zorgplan

In het hospice wordt de terminale patiënt omringd door een harmonieus samenwerkend team van mantelzorgers, vrijwilligers van Steun. Midden-Holland en professionele zorgverleners. Boone: "We maken met elkaar een zorgplan waarin niet allee de professionele zorg wordt ingevuld, maar ook volop ruimte is voor taken die de familie en onze vrijwilligers desgewenst uitvoeren. In onze bijna-thuis-hospices zijn elke dag van 07.00 tot 23.00 uur vrijwilligers aanwezig die volledig inzetbaar zijn voor de patiënt en de mantelzorgers kunnen ontlasten, zodat zij ook even aan zichzelf toekomen. Daarnaast wordt zorg verricht door professionals en is er tussen 23.00 uur en 07.00 uur een nachtverpleegkundige in het bijna-thuis-hospice aanwezig. De fase naar het sterven toe krijgt er meer 'rust' door voor de mensen rondom de patiënt én de terminaal zieke zelf. Mede daardoor houden de nabestaanden later goede herinneringen over aan die laatste weken."

In totaal heeft Steun Midden-Holland voor de begeleiding van terminaal zieken en hun mantelzorgers zo'n 200 vrijwilligers beschikbaar. Ze zijn actief in de twee hospices en bij terminaal zieken thuis. De mogelijke komst van een bijna-thuis-hospice vraagt tientallen extra vrijwilligers, weten Boone en Van Herk. "Maar er komen ook diverse andere zaken om de hoek kijken. Het begint met het draagvlak. We hopen daar op 3 juni een serieuze indicatie van te krijgen. Vervolgens hebben we de gemeente Krimpenerwaard en een groep mensen nodig die de schouders onder dit project willen zetten. Met elkaar kun je vervolgens tot een stappenplan komen waarin je het proces beschrijft en items als een geschikt pand, toestemming van gemeente en instanties en de financiering een belangrijke plaats innemen. Eerst echter willen we weten of onze gedachte aan een bijna-thuis-hospice in de Krimpenerwaard gedeeld wordt." De informatieavond begint 19.15 uur. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: teamondersteuner@steunpuntmh.nl.

Jan Timmer