• Mr. Farisha Poesé tijdens de plechtigheid.
• Mr. Farisha Poesé tijdens de plechtigheid. Foto: PR

Nieuwe mijlpaal in notariële 'studiereis'

lekkerkerk • De weg naar het notarisschap is lang. Mr. Farisha Poesé kan erover meepraten. Onlangs werd ze na vier jaar universitaire studie en vier jaar stage (gecombineerd met een postacademische beroepsopleiding) beëdigd tot waarnemingsbevoegde kandidaat-notaris.

"Deze kwalificatie houdt in dat ik een notaris mag vervangen tijdens diens afwezigheid en bevoegd ben notariële aktes te ondertekenen", vertelt de bij Lint Notarissen werkzame kandidaat-notaris. Tien jaar geleden begon Farisha Poesé aan haar universitaire studies Notarieel recht en Rechtsgeleerdheid. Na de succesvolle afronding koos ze bewust voor het notariaat en ging in 2015 als kandidaat-notaris bij Lint Notarissen aan de slag. In die periode werd ze geacht om een postacademische driejarige beroepsopleiding te volbrengen om zo haar waarnemingsbevoegdheid te behalen. "Vooral het eerste jaar was bijzonder zwaar", kijkt Mr. Poesé terug. "Ik werkte fulltime hier op kantoor en moest de avonduren en weekenden vol investeren in mijn studie. Na verloop van tijd vond ik de balans die nodig was om beide goed te kunnen combineren. Toen ging het iets gemakkelijker, al besef ik nu ik die periode van keihard studeren achter me heb gelaten, hoe pittig het was. Mijn brandende ambitie én de steun die ik kreeg van collega's waarvan in het bijzonder kandidaat-notaris mr. Linda Broere en notaris mr. Leo van Veen hebben me in die fase geweldig geholpen. Ze waren altijd bereid om te sparren of me terzijde te staan als ik hun kennis en ervaring nodig had. Beter kon ik het niet treffen. Ik ben hen daar ook zeer dankbaar voor. Ik werk nu bijna vier jaar voor Lint Notarissen en wat mij betreft komen daar nog heel wat jaren bij. Het mooie is dat we met onze vestigingen in Lekkerkerk, Bergambacht, Hoogvliet en Rhoon zowel in dorpse als stadse settingen opereren en je je zo in het beste van twee werelden begeeft. Die diversiteit spreekt me enorm aan en maakt het vak extra boeiend. Het notariaat is aanmerkelijk minder saai dan veel mensen veronderstellen. Het is cliché maar echt elk dossier is weer anders. Ook vind ik het mooi om te zien dat steeds meer vrouwen er voor kiezen om een notariële studie te gaan volgen".


Mr. Poesé zal vanaf nu een paar uurtjes op dinsdag- en donderdagmiddag waarnemen voor notaris van Veen die zijn werkzaamheden vervolgens weer oppakt in de avonduren. "Groot voordeel daarvan voor onze cliënten is dat onze openingstijden op dinsdag en donderdag worden verruimd van 09.00 tot 20.30 uur." De komende twee jaar wil Farisha Poesé benutten om haar notariële stage (van zes jaar) af te ronden. Als dat gebeurd is, krijgt ze het predicaat 'benoembaar notaris' en is haar lange 'studiereis' na twaalf jaar afgerond.

Jan Timmer