woensdag 17 april

Brei- en haakcafé Bergambacht
10:00-12:00, Bergambacht, bibliotheek, Esdoorn 1
Wie het leuk vindt om te breien of haken, kan langskomen. Tijdens het breicafé kunnen deelnemers ideeën, tips en patronen uitwisselen en onder het genot van een kopje koffie of thee aan de slag gaan.

Computercafé
13:00-16:00, Krimpen aan den IJssel, wijkcentrum De Vijverhoek, Lage Vijver 2
Iedere derde woensdagmiddag is het computercafé van Krimpen aan den IJssel open. Wie een probleem heeft met zijn computer, laptop, tablet of smartphone kan langskomen. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te helpen. Toegang is gratis.

Spel- en activiteitenmiddag
14.00-16.00 Lopik, dorpshuis De Schouw
Ouderencomité Lopik-dorp houdt een spel- en activiteitenmiddag. Voor 2 euro (inclusief koffie) kunnen de deelnemers kaarten, sjoelen, kegelen en rummicub spelen.

Vrouwenpassageavond
19:45, Lopik, Hervormde Kerk (De Schaapskooi), Dorpstraat 32
De avond staat in het teken van Pasen. Marianne Glashouwer geeft een lezing met als titel: 'Van Pesach en Pasen'. Ook is er een verkooptafel met Israël-producten.

donderdag 18 april

Vrouwenbijbelstudiekring
09:15-11:30, Krimpen aan de Lek, 't Voorhof, Dorpstraat 1
Aan de hand van het thema: 'Het begrijpen is te wonderbaar' verzorgt Linette Trapman - met behulp van haar schilderijen - een paaspresentatie bij de Vrouwenbijbelstudiekring. Iedereen is welkom. Meer informatie: 0180-522469/510278.

Digitaal café
10:00-12:00, Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1
Wie vragen heeft over het gebruik van een tablet, smartphone of computer kan langskomen. Vrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Neem wel de eigen tablet, iPad of laptop mee.

Paasbingo
14:00, Stolwijk, Het Kwartier
Bingo van de lokale seniorencommissie. Er zijn leuke prijzen te winnen en iedereen is welkom.

Optreden 'De Moordtzangers'
19:30, Ouderkerk aan den IJssel, Trefpunt Geerestein
Optreden van het populaire shantykoor 'De Moordtzangers' uit Moordrecht. Entree is 2 euro, inclusief twee consumpties
www.centrum-geerestein.nl

Passie-Paaszangdienst
19:30, Lopik, NH Kerk
Aan de dienst werken het christelijk gemengd koor 'Scheppingsgave' mee, kinderkoor 'De Morgenster' en klein koor 'Hosanna'. Thema van de dienst is: 'Jezus, Man van smarten, Het Lam dat redt'. Meditatie wordt verzorgd door ds. A.J. Sonneveld.

Film: Der Hauptmann
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
De laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Anarchie en willekeurige moorden nemen de overhand als de gedemoraliseerde Wehrmacht elke soldaat opjaagt die gescheiden is van zijn eenheid en bestempeld wordt als een potentiële deserteur en verrader. Ternauwernood ontsnapt aan de patrouilles in het sombere Emsland, vindt de 19-jarige korporaal Willi Herold een verlaten uniform van een kapitein van de Duitse Luchtmacht. Vermomd als 'Hauptmann Herold' verzamelt Willi soldaten om een denkbeeldige opdracht uit te voeren die hij persoonlijk van Hitler zelf zou gekregen hebben.
Kaarten kunnen besteld worden via www.artotheater.nl of bij Provence, Haven 63 te Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

vrijdag 19 april

Klaverjassen
20:00 Schoonhoven, voetbalkantine.
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub Op Goed Geluk. De vorige speelavond won Maup Lindenburg met 5.289 punten, gevolgd door Leen Kapoen (5.178) en Ria Kapoen (4.988).

Muziekcafé
20:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Op deze avond is er onder begeleiding van een vaste band een jamsessie. Iedereen kan spontaan op het podium klimmen om zijn/haar kunsten te vertonen op bijvoorbeeld gitaar, drums of een blaasinstrument. Het is ook mogelijk om van te voren contact op te nemen met Mac de Roode om een specifiek nummer door te geven. De vaste band opent de avond met een setje van ongeveer drie kwartier, waarna iedereen welkom is om mee te spelen. Toegang is gratis. Meer informatie: macderoode@gmail.com.

zaterdag 20 april

Inzameling spullen (1)
10:00-12:00, Lopik, verenigingsgebouw De Schaapskooi (achter de NH-kerk), Dorpstraat 32
In verband met de te houden rommelmarkt van de NH-kerk te Lopik in april 2020 is de organisatie op zoek naar bruikbare goederen. Meubels, elektrische apparatuur en overige spullen zijn welkom. Elke laatste zaterdag van de maand staan er medewerkers klaar om spullen in ontvangst te nemen. Oude grote tv's en stoffen bankstellen worden niet aangenomen. Voor een afspraak kan gebeld worden met Diny de Bruijn: 0348-553248.
www.hervormdlopik.nl

Inzameling spullen (2)
10:00-12:00, Jaarsveld, Verenigingsgebouw, Kerkstraat 7
Wie overbodige maar nog bruikbare spullen heeft, kan deze inleveren voor de jaarlijkse rommelmarkt. Ook kleding is welkom. Grote spullen kunnen in overleg worden opgehaald. Een afspraak maken hiervoor kan met B. Groothedde: 0348-702928.

Passie en Pasen
20:00, Ouderkerk aan den IJssel, Dorpskerk
(Samen)zangavond die in het teken staat van Passie en Pasen. Aan deze avond werken christelijk gemengd koor Oefening en Stichting en kamerkoor Pro Musica mee. Organist is Jan Verweij en Peter Stam speelt trompet. Toegang is vrij, wel is er een collecte.

Darten
20:00, Lopik, Hoxemacoa
Wie zin heeft om te darten kan meedoen aan de dartsranking. Deelname kost 5 euro.

'Ballen 2.0'
20:15, Schoonhoven, Arto Theater
De Gestampte Meisjes vinden dat het tijd is om de man weer op een voetstuk te zetten. De klassieke rolverdeling is verdwenen doordat vrouwen denken dat ze alles zelf (moeten) kunnen, en de man hierdoor minder nodig hebben. Met als gevolg: de onzekere man. Als #metoo aan de orde van de dag is en je bij alles wat je zegt bang moet zijn dat je aan het mansplainen bent, dan kan je als man niet anders dan op je tenen lopen. Maar De Gestampte Meisjes hebben mannen wél nodig. 'Ballen 2.0' is een onderzoek naar wat mannen nu eigenlijk willen, naar wat vrouwen van mannen willen en naar wat we nu het liefste van elkaar willen. En willen De Gestampte Meisjes allemaal eigenlijk wel hetzelfde? 'Ballen 2.0' is een energieke, humoristische voorstelling waarin wordt geschuurd, getwerkt, geleden en gework-out, maar die ook onze kwetsbare en eerlijke kant laat zien. Kaarten kunnen besteld worden via www.artotheater.nl of bij Provence, Haven 63 te Schoonhoven of aan de kassa van het theater.

zondag 21 april

Paaspraise
20:00, Ouderkerk aan den IJssel, De Drie Maenen
Op Eerste Paasdag is er een Paaspraise van stichting Testify Ministries en de Rozenlaankerk. Thema van de avond is 'Living Hope'. De band Testify verzorgt de muziek.
www.testifyministries
www.rozenlaankerk.nl

maandag 22 april

Paaseieren zoeken
14:00-17:00, Krimpen aan den IJssel, Streekmuseum Krimpenerwaard
Op 2e Paasdag kunnen kinderen de hele middag paaseieren zoeken op het erf (bij mooi weer) of in het museum (bij minder weer). Als de weergoden goed gezind zijn, kunnen zij op het erf spelen met ouderwets speelgoed. Daarnaast liggen er kleurplaten en puzzels klaar die ingeleverd kunnen worden. Voor de maker van de mooiste kleurplaat en de best opgeloste puzzel ligt een prijs klaar. De inloop is vrij voor kinderen t/m 18 jaar. Volwassenen betalen het normale tarief.

Klaverjassen
19:30, Bergambacht, De Waard
Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. José van Schoonhoven, 5360 punten; 2. Arno Molenaar, 5082; 3. Cor van Rees, 4.995. De kaarters komen iedere maandagavond bijeen in De Waard. Nieuwe belangstellenden zijn welkom.

dinsdag 23 april

Bergambacht in 1512
20:00, Bergambacht, De Schakel, Schoolstraat 24
Sander Wassing houdt bij de Historische Vereniging Bergambacht een presentatie over 'Gelderse krijgsbenden en hun strooptochten door de Krimpenerwaard'. De beruchtste veldheer van de zestiende eeuw was Maarten van Rossum: 'Blaken en branden is het sieraad van de oorlog'. Zijn lijfspreuk werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden mensen dat de "gelderaers" in aantocht waren. In 1512 viel een Gelderse krijgsbende Bergambacht binnen en brandde de kerk af. Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Waarom vielen de Geldersen juist in 1512 de Krimpenerwaard binnen? Hoe zag Bergambacht er toen ongeveer uit? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld. Ook niet-leden zijn welkom.

'Adembenemende waterdieren'
19:30, Schoonhoven, clubgebouw De Zilver Tetra, Nieuwe Singel 39
Op uitnodiging van aquariumvereniging De Zilver Tetra houdt Peter Oranje een lezing met als titel: 'Adembenemende waterdieren uit Zuid-Amerika'. Op het continent leven veel bijzondere waterdieren waar Peter over zal vertellen. Toegang is gratis. Meer informatie: info@zilvertetraschoonhoven.nl.

Seizoensafsluiting
20:00-22:15, Lekkerkerk, Amicitia
Met een muzikale show van Angeline Freeland sluit Vrouwen van Nu, Lekkerkerk het seizoen af. Angeline is cabaretière en met haar gekke typetjes maakt zij iedereen aan het lachen. Het wordt een interactieve avond met veel muziek en humor. Leden mogen een introducee meenemen, maar alle belangstellende vrouwen zijn uitgenodigd om langs te komen.
www.vrouwenvannu.nl/lekkerkerk

woensdag 24 april

'Onder het Melkwoud'
19:30, Capelle aan den IJssel, Isala Theater
Jongerentheater Quint speelt de klassieker 'Onder het Melkwoud' van Dylan Thomas. Onder het melkwoud werd oorspronkelijk geschreven als hoorspel, maar vond al snel zijn weg naar het podium. De woorden - zeker ook in de prachtige hertaling van de Vlaamse schrijver Hugo Claus - blijven als een hoorspel de beelden in je hoofd toveren. Vijftien spelers van jongerentheater Quint wagen zich aan een bijna integrale uitvoering van deze klassieker en publiekslieveling uit 1954. Onder het melkwoud is een benevelende roes van woorden van verlangen en zonde. Opgeschreven zonder moraliteit. Kaarten reserveren kan via de website van het Isala Theater.

Bingoavond
19:30, Krimpen aan de Lek, het Cultuurhuis
Een boekje met tien kaarten kost 10 euro, inclusief een kopje koffie. Er zijn leuke prijzen te winnen.

'Zit er nog rek in?'
20:00, Schoonhoven, Remonstrantse kerk, Kruispoortstraat
'Zit er nog rek in?' is een vertelvoorstelling over het ontstaan van de Remonstranten, 400 jaar na de synode in Dordrecht, over 'rekkelijk en precies toen, nu en straks'. In het 17e eeuwse conflict tussen Arminius en Gomarus schuilt een nog steeds actueel thema. Aanhangers van Arminius waren 'rekkelijk', die van Gomarus 'precies' - tegenwoordig zouden we spreken van vrijzinnig en orthodox. Wat betekent 'rekkelijk' nu, in een tijd van toenemende polarisatie, waarin de verworvenheden van de Verlichting ter discussie staan? Een urgente vraag anno 2019. Marijke Broekhuijsen is professioneel acteur en cultuurpedagoog. Zij maakte een vertelvoorstelling waarin zij actuele vragen en dilemma's van een 'rekkelijke' in deze tijd verkent. Met verhalen, geschiedenis en muziek. De toegang is gratis, maar er wordt wel een schaalcollecte bij de uitgang gehouden.

donderdag 25 april

Voorjaarsconcert
20:00, Krimpen aan de Lek, Hervormde Kerk, Dorpsstraat 1
Christelijk gemengde zangvereniging Soli Deo Gloria geeft een voorjaarsconcert. Aan dit concert werkt het mannenensemble Maranatha uit Ouderkerk aan den IJssel mee. Entree is vrij. Wel is er een collecte aan de uitgang.