• Eindpunt van The Walk is Rotterdam.
• Eindpunt van The Walk is Rotterdam. Foto: Ating Manuputty

Herdenkingswandeling Molukkers

krimpen a/d ijssel • Op initiatief van Werkgroep Samen uit Krimpen aan den IJssel is op zaterdag 20 april voor de vijfde keer 'The Walk'.

The Walk is een 18 kilometer lange herdenkingswandeling tussen Krimpen aan den IJssel en Rotterdam. Om 11.30 uur vertrekt de groep vanaf het Krimpenerwaard College. Eindpunt is de Lloydkade, de plek waar in 1951 op dienstbevel de eerste Molukkers aankwamen. "Iedereen die geïnteresseerd is in het Molukse verhaal - een geschiedenis die ook bij Rotterdam en Krimpen aan den IJssel hoort - én van wandelen houdt, is welkom om mee te lopen", vertellen Karin Pattikawa-Smits en Ilana Sapulette van Werkgroep Samen.


Monument

Bij aankomst in Nederland werden de 12.500 Molukkers als tijdelijke oplossing op diverse plekken in Nederland ondergebracht in voormalige concentratiekampen. De KNIL-soldaten werden kort na aankomst door Nederland ontslagen uit dienst en stonden dus in een koud kikkerland vast tussen wal en schip. Met The Walk vraagt Werkgroep Samen erkenning voor het Molukse verhaal en het realiseren van een landelijk Moluks monument aan de Lloydkade. Ook dit jaar krijgen kinderen een prominente rol. Zij worden uitgenodigd om het laatste stuk van de wandeltocht, tot aan de punt van de Lloydkade, met iemand van de eerste generatie af te leggen. Na afloop worden de plannen voor de realisatie van het monument toegelicht. Deelname aan The Walk kost 10 euro. Bij het aanmelden kan ook een maaltijd in het Krimpenerwaard College gereserveerd worden. Aanmelden voor The Walk is mogelijk via: www.werkgroepsamen.nl/thewalk2019