• Michiel Minderhoud en Cees de Vries (rechts).
• Michiel Minderhoud en Cees de Vries (rechts). Foto: Jan Timmer

Paasspeurtocht en eieren vangen

lekkerkerk • Lekkerkerk staat op zaterdag 20 april in het teken van twee mooie evenementen: het Open Lekkerkerks Kampioenschap Eierenvangen én een paasspeurtocht.

Om met die laatste activiteit te beginnen: bij de paasspeurtocht hebben alle bij de Ondernemers Coöperatie Lekkerkerk aangesloten winkeliers een letter in de etalage staan. Heb je tussen 12.00 en 16.00 uur alle letters op je deelnameformulier verzameld, dan vormen die samen een woord. De oplossing breng je op zaterdag uiterlijk 16.00 uur bij de winkel van Mama's Mooiste, waar je een lekkere verrassing wacht! De hoofdprijs van de paasspeurtocht: vier kaartjes voor De Efteling!

Ook voor jong en oud is het Open Lekkerkerks Eiervangkampioenschap (OLE), een toernooi waar met spanning naar wordt uitgekeken door zowel de organisatoren als de deelnemers. "De elfde editie alweer", weet medeorganisator Cees de Vries. Michiel Minderhoud, die samen met Janco 'Hawk-ei' van der Graaf het arbitrale duo vormt tijdens deze prestigieuze titelstrijd, verheugt zich op het werp en - vooral - vangspektakel aan de Burgemeester van der Willigenstraat in hartje Lekkerkerk. "Eieren gooien is niet zo moeilijk, maar het vangen van zo'n voor consumptie afgekeurd projectiel vergt een flinke mate van technische vaardigheid en tactisch vermogen", doceert hij. "In veel gevallen eindigt een ei in struif, en soms zie je vangacties die in schoonheid en resultaat niet te evenaren zijn. Het eiervangrecord van de houders van het felbegeerde 'Wissel-Ei' - Mike Maaskant en Peter Roos - is legendarisch. Liefst 52 meter overbrugde het ei om uiteindelijk ongeschonden te worden gevangen. Zo mooi! Als ik daar aan denk voel ik me volmaakt gelukkig."
De deelnemers aan het OLE kunnen zich zaterdag vanaf 12.00 uur aanmelden bij de eiervangbaan. Vanaf 18 jaar bedragen de deelnamekosten 2 euro per set van drie eieren, de jeugd betaalt 1 euro. Er wordt gespeeld in vier leeftijdscategorieën, waarbij de leeftijd van de jongste van elk duo bepalend is voor de indeling. Het OLE begint om 13.00 uur. Om 15.30 uur starten de finales.