• Een hoogspanningsmast. Foto ter illustratie.
• Een hoogspanningsmast. Foto ter illustratie. stockfoto

'Hoogspanningslijnen de grond in'

krimpenerwaard • De gemeente Krimpenerwaard is bereid onderzoek te doen naar het onder de grond brengen (verkabelen) van hoogspanningslijnen. Mits er duidelijkheid is over de dekking van de kosten. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van SGP-raadslid Pieter Neven.

Volgens het college van b en w komen alleen tracédelen die in of nabij bevolkingskernen liggen in aanmerking voor 'verkabeling'. Dit gaat in Krimpenerwaard alleen op voor de elektriciteitslijnen die boven Ouderkerk aan den IJssel hangen. Het gaat om een stuk van circa 1,1 kilometer. Verkabelen is alleen mogelijk bij hoogspanningslijnen met een spanningsniveau van 150 kilovolt (kV) door of langs de bebouwde kom. "Lijnen van 220 of 380 kV komen vanuit het oogpunt van leveringszekerheid hiervoor niet in aanmerking", schrijft de gemeente.

TenneT

Een haalbaarheidsonderzoek kost tussen de 80.000 en 100.000 euro dat netbeheerder TenneT zou moeten gaan uitvoeren. Daarvan komt 20 procent voor rekening van de gemeente. De kosten van verkabelen - inclusief de kosten van het onderzoek - bedragen grofweg 4 tot 5 miljoen euro per kilometer. De bijdrage van de gemeente Krimpenerwaard komt neer op 20 procent van de kosten, met een maximum van 975.000 euro.

Neven spreekt van een unieke kans. Hij stelt dat een eventuele verkabeling het landschap zou kunnen verfraaien. Daarnaast staan hoogspanningslijnen ter discussie sinds bekend werd dat ze een gezondheidsrisico vormen voor bewoners van nabijgelegen huizen. Sinds 2017 is al een uitkoopregeling van kracht voor burgers die onder hoogspanningslijnen wonen. Bij tracés die in aanmerking komen om te worden verkabeld of verplaatst geldt de uitkoopregeling niet.

De gemeente Krimpenerwaard is één van de ruim zestig gemeenten die de hoogspanningslijnen onder de grond kunnen brengen (verkabelen) of verplaatsen. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakte eind vorig jaar de precieze tracés bekend die daarvoor in aanmerking komen. Op de lijst staat onder andere de lijn Krimpen aan den IJssel-Gouda.