Raad: stop varend ontgassen

lekkerkerk • De raad van de gemeente Krimpenerwaard wil dat er een eind komt aan het varend ontgassen van binnenvaartschepen op Lek en IJssel.

VVD-raadslid Marco Oudshoorn diende dinsdag een motie in waarin het college wordt opgeroepen om bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te lobbyen voor een verbod op varend ontgassen. Dit gebeurt vaak na het lossen van de lading. Voordat de nieuwe lading ingenomen kan worden, moeten de restanten van de vorige lading eruit.

Door een gebrek aan ontgassingsstations kiezen schippers ervoor om tijdens de vaart de tanks te openen. Restdampen van schadelijke stoffen als benzeen, ethanol en andere aardolieproducten vervliegen en komen zo in de buitenlucht terecht. Inwoners van onder andere Schoonhoven en Lekkerkerk klagen al langer over de stankoverlast die ontstaat door het varend ontgassen.

Oudshoorn heeft het college gevraagd om, vooruitlopend op een landelijk verbod, aan te sluiten op een pilot van de Rotterdamse gemeenteraad. Die wil een verbod op varend ontgassen invoeren in de regio Rotterdam-Rijnmond en de Krimpenerwaard. De motie kon rekenen op ruime steun van de gemeenteraad van Krimpenerwaard.